World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
I Am The Same, I Am An Other
Gearchiveerd: I Am The Same, I Am An Other (2013)

regisseur: Caroline Strubbe

componist: Albert Márkos
Met: Kimke Desart, Zoltan Miklos Hajdu, e.a.

Gearchiveerd
duur: 112 minuten
Belgian Cinema Today , On the Edge , Drama, Misdaad

Officiële Selectie - In Competitie

Je mag de Truiense regisseuse-scenariste Caroline Strubbe gerust toevoegen aan het lijstje straffe madammen van de Vlaamse film. In haar tweede langspeelfilm 'I'm the Same, I'm An Other' verweeft ze elementen van een psychologisch drama, een road movie en een onorthodox misdaadverhaal om het ontroerende verhaal te vertellen van de innerlijke reis van een man en een jong meisje op de vlucht door West-Europa. Szabolcs (Zoltán Miklós Hajdu), een ietwat slonzige dertigjarige Hongaarse man, scheert met zijn wagen over een niet nader genoemde snelweg, de negenjarige Tess (Kimke Desart) zit op de achterbank. Hun interacties zijn geladen met spanning, terwijl ze zich een weg banen door een haventerrein en vervolgens aan boord klimmen van een vrachtboot richting Verenigd Koninkrijk. Daar komt hun gemeenschappelijk verleden aan het licht - een tragisch verleden, getekend door verlies. In het geheim duiken ze samen onder in een klein appartement aan de Engelse kust, waar Szabolcs uitgroeit tot een vaderfiguur voor de obsessief-compulsieve Tess. Verbonden door rouw, leven ze van dag tot dag, op zoek naar de grenzen van elkaars gevoelswereld. In een persoonlijke esthetiek met prachtige cinemascope-beelden, desolate landschappen en een gedesatureerde cinematografie creëert Strubbe een even teder als hard visioen vol prangende stiltes en dito gevoelens. 'I'm the Same, I'm an Other' is het tweede deel in een drieluik over eenzaamheid, de zoektocht naar geluk en hoe het rollenpatroon van ouders het latere leven van kinderen bepaalt. De film is het vervolg op Strubbe's fel bejubelde langspeeldebuut 'Lost Persons Area', dat in 2009 in première ging in de nevensectie Semaine de la Critique van het festival van Cannes. In de hoofdrollen herkennen we opnieuw Kimke Desart en Zoltán Miklós Hajdu en verder wordt de cast aangevuld met onder andere Reinhilde Decleir.

Live muziek bij de vertoning op zaterdag 19 oktober (15u - Kinepolis Gent). De live geïmproviseerde muziek wordt verzorgd door John Butcher op saxofoon, Albert Markos op cello en Sophie Angel op piano. De voorstelling maakt ook deel uit van de WSA marathon.

TORONTO INTERNATIONAAL FILM FESTIVAL

Vier jaar nadat Caroline Strubbe met haar langspeeldebuut 'Lost Persons Area' in Cannes onderscheiden werd met de SACD-prijs voor beste scenario, mocht ze nu naar het Toronto International Film Festival (TIFF). Toronto maakt deel uit van de grote festivals (Venetië en Toronto) die in de pikorde van de filmfestivals net na het Festival van Cannes komen. Het is beslist geen kleine eer om er aanwezig te zijn, want Toronto wordt ook beschouwd als hét lanceerplatform voor de Oscarfavorieten. Deze Vlaamse film ging er in wereldpremière in het Wavelenghts programma, dat volgens het TIFF "gedurfde, visionaire en autonome films toont die onze notie van cinema verruimen."

Credits

regisseur: Caroline Strubbe
componist: Albert Márkos
producent: Tomas Leyers
scenario: Caroline Strubbe
montage: David Verdurme
fotografie: David Williamson
geluid: Matthias Hillegeer

productiehuis: Minds Meet

Meer info

ondertitels: Ned/Fr ond.
Land: België
jaar: 2013

Filmografie

CAROLINE STRUBBE (1965): Une Mouche dans la Salade (1989, documentary short), Melanomen (1993, short), Taxi Dancer (1998, short), Lost Persons Area (2009), I Am The Same, I Am An Other (2013)

Technical Specs

klank: Dolby Digital SRD
formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Caroline Strubbe

1996:Taxi dancer
Online communicatie door Wisefools