World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Film Fest Gent - Heleen Van Haegenborgh & Frederik Leroux: First Reading, Notes
Gearchiveerd: Heleen Van Haegenborgh & Frederik Leroux: First Reading, Notes

Gearchiveerd
duur: 90 minuten

Film Fest Gent and Vooruit present

SOUNDTRACK VOOR EEN FILM DIE NIET BESTAAT

Hoewel er elk jaar onnoembaar veel films worden gemaakt, blijven veel filmscenario's op de plank liggen. Auteur Christian Janicot verzamelde 25 jaar geleden zo'n honderd van die onbekende verhalen in zijn boek 'Cinéma Invisible'. De schrijvers van niet-verfilmde verhalen zijn soms niet van de minste: Frans Masereel, Kazimir Malevitsj en Francis Picabia om er maar een paar te noemen. Muzikanten Frederik Leroux en Heleen Van Haegenborgh baseerden zich op Janicots boek voor een schijnbaar onmogelijke opdracht: een live soundtrack maken voor een film die niet bestaat.

Voor 'First Reading, notes' componeerden Leroux en Van Haegenborgh een elektro-akoestisch stuk voor piano, elektrische gitaar, harmonium en tape. Het duo onderzoekt hoe geluid tijd en ruimte beïnvloedt en wat het verband is met wat we zien. 'Dynamik Der Grossstadt', een filmmanuscript van kunstenaar László Moholy-Nagy, en 'Notes' van Marcel Duchamp vormen de leidraad. Zo vormt de muziek de andere kant van zijn geschreven en visuele tegenpool. 'First Reading, notes': een abstracte audiofilm met flarden found footage, field recordings en avontuurlijke improvisaties.

Heleen Van Haegenborgh werkte eerder samen met fotografe Katrien Vermeire, danseres Femke Gyselinck en filmmaker Guillaume Vandenberghe. Ze vormde een duo met muzikant Thomas Smetryns en speelt bij improgroep Tape Tum. Frederik Leroux tovert ongehoorde, soms bevreemdende, maar steeds fascinerende klankcreaties uit gitaar en banjo.

ihkv een researchproject aan Conservatorium Antwerpen

Credits

Meer info

Technical Specs

formaat: CONCERT

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools