World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Hauschka & O'Halloran: Cinematic Collaboration
Gearchiveerd: Hauschka & O'Halloran: Cinematic Collaboration

Gearchiveerd
duur: 150 minuten
Muziek/Musical

Videodroom

Hoewel pianist-componisten Hauschka en Dustin O'Halloran al jarenlang vrienden zijn, is het Oscargenomineerde 'Lion' van Garth Davis slechts hun eerste samenwerking voor film. De gezamenlijk gecomponeerde score weerspiegelt hun gedeelde interesses in zowel klassieke als avant-garde composities. 'Cinematic Collaboration' ging in première op het Krakow Film Music Festival 2018, en is nu te zien op VIDEODROOM.

'Lion' (2016) vertelt het verhaal van de Indiase jongen Saroo die werd geadopteerd door een Australische familie en na twintig jaar besluit op zoek te gaan naar zijn biologische familie en terug naar huis te keren. De ontroerende film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, heeft zes Oscarnominaties binnengerijfd, waaronder voor de beste muziek.

De soundtrack, ook beloond met nominaties voor de Golden Globes en de BAFTA Awards, vormt het startpunt van dit concert. Improviserend op het thema van 'Lion', dagen Hauschka - meester van de prepared piano - en Dustin O'Halloran - beroemd om zijn minimalistische vibes en ambient-achtige producties - elkaar muzikaal uit, elk achter hun piano.

"The way a piece of music is played is just as important as the notes themselves. The one thing with Hauschka and I, in our music, the way we play it is such a big part of the sound, and I can't play the way he plays, and he can't play the way that I play. It's so particular to our individual touch; it transmits a lot." - Dustin O'Halloran

Hauschka (Volker Bertelmann) is een avant-garde componist, songwriter en experimentele muzikant waarbij de prepared piano tot zijn handelsmerk is uitgegroeid. Prepared piano verwijst naar de techniek waarbij Hauschka papier, knikkers, drumstokken en andere objecten op de pianosnaren laat rusten om vreemde, soms willekeurig gegenereerde geluiden voort te brengen en het instrument in onverwachte richtingen te laten bewegen. Met een achtergrond in hiphop en avant-garde technomuziek, combineert Hauschka's muziek hedendaagse percussie met zowel klassieke als popimpulsen. De voorbije jaren heeft Hauschka ook een vruchtbare carrière opgebouwd in de filmindustrie met 'The Current War', 'Hotel Mumbai' en 'Adrift' als meest recente titels.

Dustin O'Halloran, vaak bestempeld als 'neo-klassiek' of 'post-klassiek' componist, kreeg voor het eerst uitgebreide erkenning toen Sofia Coppola hem vroeg om bij te dragen aan de score voor haar veelbekroonde 'Marie Antoinette'. De pianosolo's van O'Halloran bezorgden de film een aantal sleutelmomenten van welsprekende stilte. Sindsdien heeft Dustin niet alleen een aantal pianosolo-albums uitgebracht, maar voorzag hij ook een aantal films en tv-series van originele muziek, wat resulteerde in niet minder dan een Oscar, Golden Globe en BAFTA-nominatie. Met Adam Wiltzie vormt O'Halloran de band A Winged Victory For The Sullen. Samen schreven ze muziek voor 'In the Shadow of Iris' and 'God's Own Country'.

In het kader van VIDEODROOM
Film Fest Gent en Vooruit presenteren in 2018 de eerste editie van VIDEODROOM. Tien dagen lang laten topmuzikanten tijdens Film Fest Gent live muziek samenvloeien met films, visuals en projecties. Filmscores worden herwerkt en bekende filmthema's en films worden gedeconstrueerd. Telkens gaat het om unieke cross-overs die je enkel tijdens VIDEODROOM voorgeschoteld krijgt.

Credits

Meer info

Technical Specs

formaat: CONCERT
Online communicatie door Wisefools