World soundtrack awards
Harmony Lessons
Gearchiveerd: Harmony Lessons - Uroki Garmonii (2013)

regisseur: Emir Baigazin

Met: Timur Aidarbekov (Aslan), Aslan Anarbayev (Bolat), Mukhtar Andassov (Mirsain), Anelya Adilbekova (Akzhan), Omar Adilov (Mad), Adlet Anarbekov (Takhir), Daulet Anarbekov (Damir), Nursultan Nurbergenov (Maksat), e.a.

Gearchiveerd
duur: 120 minuten
Explorezone , Drama, Coming-of-age

Officiële Selectie - In Competitie

Een van de opmerkelijkste debuutfilms die de voorbije maanden hoge ogen gooide in het festivalcircuit, onder meer in Berlijn, Tribeca en Seattle. De Kazachstaanse filmmaker Emir Baigazin schreef en regisseerde dit even brutaal als indringend en surrealistisch opgroeidrama waarmee hij bewijst over een uitzonderlijk filmisch talent te beschikken. De actie wordt bijna volledig verteld vanuit het standpunt van de 13-jarige Aslan, een briljante wetenschapsstudent die samenleeft met zijn grootmoeder op het desolate Kazachse platteland. Tijdens een medisch onderzoek op school wordt hij vernederd door zijn klasgenoten. De pesterijen worden een dagelijkse routine en de sociaal gebrandmerkte Aslan ontwikkelt een obsessie voor hygiëne en perfectie. Hij kijkt toe hoe zijn schoolmakkers worden afgeperst door een bende jeugdcriminelen waar ook Aslan's kwelduivel Bolat deel van uitmaakt. Niet van plan om zich zomaar bij zijn lot neer te leggen, besluit Aslan op stoïcijnse manier actie te ondernemen. Opmerkelijk aan 'Harmony Lessons' is dat Baigazin geen beroep deed op professionele acteurs, maar zijn cast bevolkte met onervaren jongeren die recht van de schoolbanken en uit een weeshuis werden geplukt. Het onderstreept Baigazins gevoel voor authenticiteit. Want meer nog dan over het coming-of-ageverhaal van Aslan is 'Harmony Lessons' een film over de mechanismen van uitsluiting, vernedering en intimidatie in de microkosmos van een middelbare school. Aslans even duistere als fantasierijke gevoelswereld en het broeierige Kazachse landschap worden visueel ondersteund door het camerawerk van Aziz Zhambakiyef, die bekroond werd met een Zilveren Beer voor buitengewone artistieke bijdrage. Met zijn verstilde shots en symbolische intermezzo's doet 'Harmony Lessons' meer dan eens denken aan de films van Gus Van Sant als ook aan het beste uit de Japanse film noir.

COPRODUCTIE

'Harmony Lessons' is de eerste officiële coproductie tussen Kazachstan en Europa sinds lange tijd en de eerste Kazachstaanse film die opgenomen werd in de officiële competitie van de Berlinale, waar de film als de grootste ontdekking van het festival werd onthaald. Al in 2012 begon de prent aan zijn zegetocht, toen hij bekroond werd met de Work-In-Progress prijs op het Sarajevo International Film Festival. Bovendien maakte regisseur Baigazin in 2008 deel uit van de Berlinale Talent Campus, een trainingsplatform dat aanstormend filmtalent en vooraanstaande filmprofessionelen van over de hele wereld samenbrengt.

Credits

regisseur: Emir Baigazin
producent: Anna Katchko
scenario: Emir Baigazin
montage: Emir Baigazin
fotografie: Aziz Zhambakiyev
geluid: Markus Krohn & Sergey Lobanov

productiehuis: Kazakhfilm Studios

Meer info

ondertitels: Ned/Eng ond.
land: Kazachstan - Duitsland - Frankrijk
jaar: 2013

Filmografie

Emir Baigazin: Harmony Lessons (2013)

Technical Specs

formaat: DCP
FPS: 25
Online communicatie door Lavagraphics