World soundtrack awards
 
Gravity
Gearchiveerd: Gravity (2013)

regisseur: Alfonso Cuarón

componist: Steven Price
Met: Sandra Bullock (Dr. Ryan Stone), George Clooney (Matt Kowalsky), Paul Sharma (Shariff), e.a.

Gearchiveerd
duur: 90 minuten
Actie, Drama

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - Gravity

De Mexicaanse rasfilmer Alfonso Cuarón ('Y tu Mamá También') heeft zich binnen het Amerikaanse studiosysteem dubbel en dik bewezen met de geweldige dystopische doemthriller 'Children of Men'. Zeven jaar hebben we moeten wachten op een opvolger, maar eindelijk is hij gearriveerd - op duizend kilometer boven de aarde nog wel - met George Clooney en Sandra Bullock in de enige twee rollen en in digitale 3D. Dr. Ryan Stone (Bullock) en veteraan-luitenant Matt Kowalski (Clooney) worden in deze claustrofobische ruimtethriller voorgesteld in een sublieme ononderbroken scène van wel vijftien minuten. Ze zijn twee astronauten die in opdracht van de NASA reparaties uitvoeren aan de Hubble-telescoop. Terwijl hij de grapjas uithangt en zij zich probeert te focussen, botst en buitelt de camera gewichtloos rond terwijl de aarde levensgroot aan de hemel opdoemt. Maar na een botsing met ruimteafval, fluiten de brokstukken als kogels rond hun oren en voor ze het goed en wel beseffen zijn ze op drift geslagen in de ruimte - op zoek naar elkaar, naar zuurstof en radiocontact met de aarde. In het zo realistisch mogelijk ensceneren van actiescènes kent Cuarón zijn gelijke niet. In zijn typisch intense stijl en met verbluffend lang aangehouden takes houdt hij je met 'Gravity' 90 minuten lang in een wurggreep. In plaats van de actie te verknippen en snelle cuts te hanteren, filmt Cuarón liefst alles in vloeiende lange bewegingen; alsof hij echt met een digitale camera in de helm van de astronauten of in een benepen ruimtecapsule zou kruipen. Dat Cuarón zich als vanouds een onconventionele verteller en een begenadigd vakman toont, maakt van 'Gravity' een verfrissend onvoorspelbare en razend knappe actiefilm. Maar tegelijk is dit ook een angstaanjagende survivalthriller in outer space en een rauw-realistisch drama waarmee Cuarón adembenemende vistas afwisselt met claustrofobische intimiteit.
Tickets voor de voorstelling op zaterdag 12 oktober kosten 20 euro (film + drink achteraf met welkomsthapje & -drankje in de VIP-tent). Goodiebag inbegrepen. Dresscode: cocktail.

LOST IN SPACE

Alfonso Cuarón ('Harry Potter and the prisoner of Azkaban' en 'Children of Men') droomde er altijd al van om astronaut te worden. Voor zijn filmisch huzarenstukje ging hij samen met zijn vaste cinematograaf Emmanuel Lubezki, visual effect supervisor Tim Webber en een honderdkoppige crew te rade bij de astronauten en fysici van Nasa. Om de illusie te creëren dat ze echt in de ruimte hangen, filmden Clooney en Bullock veel scènes in een 'light box', een kleine kubus met veel wit LED-licht. "Erg technisch," zei Bullock, die ter voorbereiding ook sprak met de crew van het internationaal ruimtestation. "Je hangt op zeven meter hoogte aan kabels te bengelen en wordt plots tegen een muur gesmakt terwijl je ondertussen doodsangsten moet uitbeelden."

Credits

regisseur: Alfonso Cuarón
componist: Steven Price
producent: Alfonso Cuarón
scenario: Alfonso Cuarón & Jonás Cuarón
montage: Alfonso Cuarón & Mark Sanger
fotografie: Emmanuel Lubezki
geluid: Glenn Freemantle

productiehuis: Esperanto Filmoj

Meer info

Land: Verenigde Staten van Amerika - Verenigd Koninkrijk
jaar: 2013

Officiële site

Filmografie

ALFONSO CUARON (1961): Who's He Anyway (1983, short), Vengeance is Mine (1983, short), Quartet for the End of Time (1983, short), Hora Marcada (1990, TV series, director of 6 episodes), Love in the Time of Hysteria (1991), Fallen Angels (1993, TV series, director of 1 episode), A Little Princess (1995), Great Expectations (1998), Y Tu Mama Tambien (2001), Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Paris, je t'aime (2006), Children of Men (2006), The… Toon meer

Technical Specs

formaat: DCP-3D

Andere festival films van regisseur Alfonso Cuarón

2006:Children of men
1993:Solo con tu pareja
Online communicatie door Wisefools