World soundtrack awards
 
Ghosts
Gearchiveerd: Ghosts - Hayaletler (2020)

regisseur: Azra Deniz Okyay

componist: Ekin Uzeltuzenci
Met: Emrah Ozdemir, Nalan Kuruçim, Beril Kayar, e.a.

Gearchiveerd
duur: 90 minuten
Drama, Politiek

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Ghosts

Van sociale onrust, wanbeleid en politiek activisme tot de plaats van de vrouw in de samenleving en malafide gentrificatie: Azra Deniz Okyay gaat in haar langspeeldebuut geen topic uit de weg om het Turkije onder Recep Tayyip Erdoğan te schetsen. Dat doet de voormalige medewerkster van Michel Gondry door het adembenemende Turkse platteland, waar grootmeester Nuri Bilge Ceylan films als Once Upon a Time in Anatolia (2011) en Winter Sleep (2016) draaide, ver achter zich te laten en in te zoomen op één dag uit het hectische stadsleven van rebelse inwoners van het Istanbul uit de nabije toekomst: 26 november, 2020.

In Ghosts staat die grimmige dag in de Turkse hoofdstad in het teken van rellen die het gevolg zijn van de stroompannes die verschillende stukken van de stad steeds vaker lamleggen. Toch hebben Didem en haar buurvrouw Iffet andere problemen aan hun hoofd. De jonge vrouw is immers net ontslagen omdat ze tijdens haar werk voor een danswedstrijd oefende. Daarom helpt ze nu samen met de feministische Ela haar oudere buur van wie de zoon in de gevangenis zit en dringend geld voor bescherming nodig heeft. Daarvoor moet het drietal een crimineel helpen met een schimmige deal.

Door de verhalen van deze vier personages ingenieus met elkaar te vervlechten, schetst Okyay een broeierig én bruisend generatieportret dat een portie moed en hoop injecteert in het conservatieve Turkije van nu en morgen. "Ik wilde mijn vrienden en mijn generatie in al haar facetten tonen", vertelde Okyay onlangs tijdens haar filmpremière in Venetië. "Ik heb het scenario dan ook vaak moeten herschrijven omdat mijn land zo hard veranderde tijdens de vijf jaar dat ik eraan werkte."

Dat omslaande klimaat registreert de Turkse cineaste in Ghosts aan de hand van nauwlettende docu-achtige observaties - en dito esthetiek - van haar stad en haar inwoners. Daarin speelt haar verleden als documentairefilmer duidelijk op. "Als regisseur moet je mensen eerst in detail observeren alvorens je over hen kan schrijven", vertrouwde de begeesterde cineaste in Venetië aan een filmblogger toe. "Documentaires maken hielp me dan ook om een film te maken over mensen zonder hen uit te buiten." Is Okyay de stem van een nieuwe generatie Turkse cineasten?

Okyay schetst een broeierig generatieportret dat een portie moed en hoop injecteert in het conservatieve Turkije.

Credits

regisseur: Azra Deniz Okyay
componist: Ekin Uzeltuzenci
producent: Dilek Aydin
scenario: Azra Deniz Okyay
montage: Ayris Alptekin
fotografie: Baris Özbiçer
geluid: Erman Abaza

productiehuis: Heimatlos Films

Meer info

dialoog: Turks
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Turkije - Frankrijk - Qatar
jaar: 2020

Filmografie

AZRA DENIZ OKYAY: Little Black Fishes (2013, short), Sulukule, mon amour (2016, short), Ghosts (2020)

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools