World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Fatwa
Gearchiveerd: Fatwa (2018)

regisseur: Mahmoud Ben Mahmoud

Met: Ahmed Hafiene, Ghalia Benali, Sarrá Hanachi, e.a.

Gearchiveerd
duur: 102 minuten
Drama, Politiek

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Fatwa

Regisseur-scenarist Mahmoud Ben Mahmoud (°1947) is geboren in Tunesië en studeerde journalistiek, cinema en kunstgeschiedenis in Brussel. Hij liet zich in 1982 voor het eerst opmerken met het veelvuldig bekroonde vluchtelingendrama 'Traversées'. Met 'Poussière de diamant', een film over de Italiaanse gemeenschap in Tunesië, werd hij in 1992 geselecteerd voor de Quinzaine des réalisateurs-sectie in Cannes. Na een rist documentaires keerde hij terug naar de fictie met onder meer de derdewereldfilm 'Les Siestes grenadines' (1999) en 'Le professeur' (2012), een portret van de Tunesische Revolutie in de jaren '70. En nu levert hij met 'Fatwa' opnieuw een humanistische film af over een brandend actueel thema: de zoektocht van een vader naar de ware motieven van zijn geradicaliseerde zoon.

Tunesië 2013. De film begint met een shot van Brahim Nadhour (voortreffelijk gespeeld door Ahmed Hafiane) die wezenloos voor zich uit staart op de Tunesische luchthaven. Hij woont in Frankrijk, maar is terug in het land voor de begrafenis van zijn zoon Marouane, die volgens de autoriteiten omgekomen is bij een dodelijk motorongeval, al kunnen er geen bewijzen voorgelegd worden. Na de begrafenis ontdekt Brahim dat zijn zoon, die na de scheiding van zijn ouders kunst is gaan studeren en bij zijn moeder is gaan wonen, naar een populaire wijk in de hoofdstad was verkast. In Marouanes studio treft hij boeken aan over jihad. De imam van de naburige moskee bevestigt dat Marouane er regelmatig kwam bidden. Brahim graaft dieper en komt te weten dat zijn zoon zich had aangesloten bij een salafistische cel. Beetje bij beetje begint hij de omstandigheden van zijn dood in vraag te stellen.  

'Fatwa' werd gecoproduceerd door de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne. Dat hoeft niet te verbazen: de film hanteert een naturalistische en sociaal-realistische filmtaal die ook het oeuvre van de succesvolle Belgische broers typeert. "Mijn doel met de film is om de boosaardige aspecten bloot te leggen van het fanatisme waaraan de jonge Marouane is bezweken," zegt Mahmoud zelf over de film. "Maar ik probeer ook in te zoomen op die andere vorm van islam, die van openheid en tolerantie, die belichaamd wordt door Brahim. En juist dit soort islam betaalt vandaag een hoge prijs voor extremistisch geweld." (A.I.) 

Credits

regisseur: Mahmoud Ben Mahmoud
producent: Habib Bel Hédi, Hatem Ben Miled
scenario: Mahmoud Ben Mahmoud
montage: Virginie Messiaen
fotografie: Mohamed Maghraoui

productiehuis: Les Films Du Fleuve

Meer info

dialoog: Frans, Arabisch, Engels
ondertitels: Nl ond.
Land: België - Tunesië
jaar: 2018

Filmografie

MAHMOUD BEN MAHMOUD (1947): Traversées (1983), Poussière de diamant (1991), Les siestes Grenadine (1999), Le Professeur (2012), Fatwa (2018).

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools