World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Douze Mille
Gearchiveerd: Douze Mille - 12.000 (2019)

regisseur: Nadège Trebal

componist: Rodolphe Burger
Met: Arieh Worthalter, Nadège Trebal, Liv Henneguier, e.a.

Gearchiveerd
duur: 111 minuten
Dans, Romantisch

Officiële Selectie - In Competitie

Schrijver-regisseur Nadège Trebal, bekend van de documentaires 'Bleu Pétrole' (2012) en 'Casse' (2013), verwerkt haar ervaringen met blue collarwerknemers, vakbondsmedewerkers en de-industrialisatie in haar fictiedebuut 'Douze Mille', over twee passionele geliefden die het slachtoffer worden van de geglobaliseerde economie.

Arieh Worthalter, de Belgische acteur die in 2018 doorbrak als de jonge vader van Lara in 'Girl' en ook te zien was in 'Duelles' van Olivier Masset Depasse (dat op Film Fest Gent zijn Belgische première beleefde), zet hier opnieuw een overtuigende rol neer als Frank, een haast dierlijke bundel van charme. Nadège Trebal speelt zelf de vrouw die hem prikkelt en uitdaagt: Maroussia, een moeder van drie kinderen. Samen vormen ze een liefdespaar waarbij de chemie en de erotische spanning van de muren afdruipt.

Frank heeft zojuist zijn job als zwartwerker in een autosloperij verloren. Hij besluit te vertrekken om elders werk te vinden, ver weg van huis. Niet alleen omdat hij niet als een parasiet wil leven op de kap van Maroussia, maar ook uit schrik dat ze hem anders niet meer even hartstochtelijk zal liefhebben nu het geld op is. Maar Frank wil niet terugkeren naar zijn gezin tot hij hetzelfde bedrag heeft verdiend als Maroussia in een heel jaar bij elkaar krijgt: twaalfduizend euro. Niet meer maar ook niet minder. Hij ziet het als de enige manier waarop hij zijn liefde, zijn mannelijkheid en zijn status evenwaardig kan houden in hun relatie en vertrekt op een lange reis. Eerst komt hij terecht bij een olieraffinaderij als schoonmaker, waar hij slechts een minimumloon verdient. Maar hij haalt al zijn charmes uit de kast, verkoopt sigaretten, en speelt zelfs voor gek door te dansen en zingen voor zijn collega's, in ruil voor enkele schamele euro's.

Geld, sociale uitbuiting, liefde en seksualiteit zijn onlosmakelijk verbonden in het universum van 'Douze Mille', en Terbal behandelt die onderwerpen zelfzeker, zonder enige schroom of valse bescheidenheid. De seksscènes worden intens fysiek in beeld gebracht. Frank en Maroussia leven volgens hun eigen regels en instincten, en geven geen zier om wat de buitenwereld denkt. Het is deze licht provocerende, en in sommige opzichten zorgeloze kant van de film, die hem een tijdloze kwaliteit geeft.

"Geld, sociale uitbuiting, liefde en seksualiteit zijn onlosmakelijk verbonden in het universum van 'Douze Mille', en Terbal behandelt die onderwerpen zelfzeker, zonder enige schroom of valse bescheidenheid."

Credits

regisseur: Nadège Trebal
componist: Rodolphe Burger
producent: Gilles Sandoz, Mathieu Bompoint
scenario: Nadège Trebal
montage: Cédric Le Floc'h
fotografie: Jean-Christophe Beauvallet

productiehuis: Maïa Productions

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Frankrijk
jaar: 2019

Filmografie

NADÈGE TREBAL: Bleu pétrole (2012), Casse (2013), Douze Mille (2019).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,66

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools