World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Dood van een sandwichman
Gearchiveerd: Dood van een sandwichman (1971)

regisseur: Robbe De Hert, Guido Henderickx

Met: Eddy Merckx, e.a.

Gearchiveerd
duur: 36 minuten
Documentaire, Sport

Classics
Film Fest Gent - Dood van een sandwichman

Heel wat Fugitive Cinema-producties gelden als filmische vertalingen van de mei '68-contestatie. Het collectief gebruikte films om te protesteren tegen de maatschappelijke status quo met zijn officiële instanties. Volledig in die kritische en collectieve geest realiseerden Robbe De Hert en Guido Henderickx, in nauwe samenwerking met de schrijver Jan Emiel Daele, De dood van een sandwichman.

Toen in 1971 het jonge wielertalent Jean-Pierre Monseré overleed, trokken de filmmakers met hun camera naar de begrafenis. Via interviews met diverse prominenten en een militante montage fileert de film de politieke profileringsdrang en de commercialisering van de sport.

Fugitive Cinema noemde De dood van een sandwichman een 'off-television production' omdat de publieke omroep elke medewerking had geweigerd, terwijl Fugitive de onderwerpen en de aanpak net uiterst geschikt vond voor de televisie. Het was met andere woorden een film voor de televisie die de televisie niet wenste. Niettemin won De dood van een sandwichman op het Festival van de Belgische Film de prijs voor beste tv-reportage en werd hij ook bekroond in het buitenland.

Credits

regisseur: Robbe De Hert, Guido Henderickx
scenario: Jan Emiel Daele

productiehuis: Fugitive Cinema

Meer info

dialoog: Nederlands
ondertitels: Geen ond.
Land: België
jaar: 1971

Filmografie

ROBBE DE HERT: Twee keer twee ogen (1963, short), An Old Story (1964, short), Insane 1 (1966, short), A Funny Thing Happened on My Way to Golgotha (1967, short), S.O.S. Fonske (1968, short), Insane (1968, short), De geboorte en dood van Dirk Vandersteen jr. (1968, short), The Great Temptation of a Pink Elephant (1969, short), De Dood van een sandwichman (1971), Camera Sutra (1973), De scholierenbeweging (1975), Dokstaking '73 (1975, short), De Witte van Sichem… Toon meer

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Robbe De Hert, Guido Henderickx

2020:Robbe De Hert: The Fugitive Years

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools