VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Director's talk: Sir Alan Parker
Gearchiveerd: Director's talk: Sir Alan Parker

Gearchiveerd
duur: 60 minuten

Britse topregisseur Alan Parker is de voorzitter van de internationale jury van het 42e Film Fest Gent. Zoals veel van zijn generatiegenoten wisselde Parker zijn puur Britse films altijd af met grotere Amerikaanse producties, maar nooit voor vrijblijvend Hollywoodvertier. "If you haven't got something to say, I don't think you should be a filmmaker" is zijn devies. Alan Parker gaat in de 'Talk' in gesprek met Patrick Duynslaegher over zijn werk.

De Britse topregisseur begon - al vanaf zijn late tienerjaren - zijn carrière als copywriter en reclamemaker. Na tien jaar maakte hij de switch naar het schrijven en regisseren van langspeelfilms. Parker heeft tot nu toe 19 BAFTA Awards, 10 Golden Globes en 10 Oscars in ontvangst mogen nemen. Ook sleepte Parker met 'Birdy' de Grand Prix Special du Jury op het filmfestival van Cannes in 1985 in de wacht, waar hij ook vijf keer meedong naar een Gouden Palm. Parker werd door Queen Elizabeth II geridderd voor zijn bewezen diensten aan de Britse filmindustrie en dit jaar doneerde de regisseur ook zijn volledig persoonlijk archief aan het National Archive van het British Film Institute.

Op donderdag 15 oktober 2015 treedt hij in gesprek met Patrick Duynslaegher over zijn werk. Daarvoor kan je de vertoning van zijn Amerikaanse film 'Midnight Express' bijwonen, die ook tijdens de 'Talk' zal besproken worden!

Midnight Express Alan Parker filmt de kerkers als een bijna Felliniaans inferno, waar de arme drugssmokkelaar Billy op de beukende discobeat van Giorgio Moroder de ene  SM-beproeving na de andere ondergaat terwijl DoP Michael Seresin de menselijke ellende met de fraaiste lichteffecten besprenkelt. Parker en zijn hoofdrolspeler Brad Davis (in de rol van zijn korte leven) maken er ook een ode van aan de wilskracht van een individu dat zelfs in de meest mensonterende en uitzichtloze omstandigheden de hoop niet opgeeft.
 
TALK: Sir Alan Parker Do 15 okt - 21:30 - na vertoning 'Midnight Express' om 19:30 - Vooruit Theaterzaal
Met je filmticket kan je de talk gratis bijwonen.

Credits

Meer info

Technical Specs

formaat: TALK
Online communicatie door Lavagraphics