World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Film Fest Gent - Die Hard
Gearchiveerd: Die Hard - DIE HARD: REST NOW! Film screening + talk with Alberto Cattani (1988)

regisseur: John McTiernan

Met: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Alan Rickman, e.a.

Gearchiveerd
duur: 132 minuten
Actie, Thriller

Videodroom

De matrix van de actie-blockbusters van de eighties blijft nog altijd superieur aan alles wat sindsdien in het genre werd vervaardigd. Speelt zich helemaal af in de 20th Century Fox wolkenkrabber in Century City, L.A., en regisseur John McTiernan maakt geïnspireerd gebruik van deze verticale constructie waarvan slechts de hoogste verdieping gebruikt wordt door de machtige Nakatomi Corporation. Wanneer een Duitse schurk een ingenieuze roofoverval pleegt, is er maar één man die hem kan tegenhouden: de eigenzinnige politiedetective John MacLaine. In deze jungle van verbrijzeld glas, staal, beton, losgeslagen kabels en verraderlijke liftschachten doorstaat Willis, in zijn onderlijfje, de meest hachelijke beproevingen. Zijn beroemde kreet 'Yippee-Ki-Yay motherfucker' weerklinkt ook in vier sequels. Michael Kanen leverde (met dank aan Beethovens Negende) zijn sterkste dramatische score af, maar die krijgt voor de gelegenheid een make-over van Rest Now.

DIE HARD: REST NOW! FILM SCREENING + AFTERPARTY
+ talk with Alberto Cattani
Een heel speciale screening inclusief verrassingen

"L.A. 1988. Christmas Holidays. There's a big party at the Nakatomi Plaza, the sumptuous sanctuary of a Japanese corporation in Downtown L.A.": iedereen met een beetje voorliefde voor eighties actiefilms herkent meteen het begin van 'Die Hard', dé ultieme actieprent met Bruce Willis in de hoofdrol. Tijdens VIDEODROOM brengen we een ode aan deze cultfilm, met een heel speciale screening inclusief verrassingen. Het Belgisch-Italiaanse experimentele label Rest Now! vertimmerde de originele score van Michael Kamen en die krijg je 11 oktober ook integraal te horen.

Voorafgaand aan de film maken we plaats voor een talk met Alberto Cattani, een van de oprichters van Rest Now!. Hij vertelt over het ontstaan van 'Die Hard: Rest Now! Motion Picture Soundtrack', de alternatieve soundtrack met bijdragen van aanstormend electronica-talent als Swan Meat, Chevel, Piano Princess, Benelux Energy, Lensk en Kris Vango. Cattani nodigde Chevel en Swan Meat uit voor een live show, tijdens de afterparty in de Balzaal. Soundscape-fenomeen bod [包家巷] vervolledigt de line-up. En Alberto Cattani zelve en Mika Oki sluiten de avond af met een dj-set.

Je kan aparte tickets kopen voor de screening en talk, en voor de afterparty in de Balzaal. Zin in meer? Koop meteen een combiticket voor de hele avond (screening, talk en afterparty met live shows).


DIE HARD: REST NOW! AFTERPARTY
Swan Meat / bod [包家巷] / Chevel / Alberto Cattani (dj-set) / Mika Oki (dj-set) / 2F4F

Na de screening van 'Die Hard', dé ultieme eighties actieprent met Bruce Willis in de hoofdrol, gaat het feest verder in de Balzaal. Swan Meat en Chevel, die meewerkten aan de nieuwe soundtrack op het Rest Now!-label, brengen een live set. Soundscape-fenomeen bod [包家巷] vervolledigt de line-up. Alberto Cattani, medeoprichter van Rest Now!, en Mika Oki sluiten de avond af met een dj-set. Het multidisciplinaire label 2Files 4Free verzorgt de visuals.

Swan Meat
Producer en dj Swan Meat liet zich begin 2017 voor het eerst opmerken met debuut EP 'Bounty', uit op het experimentele PERMALNK-label. Het album werd door Mixmag prompt gebombardeerd tot beste clubrelease van de maand. Tiny Mix Tapes omschrijft Swan Meat misschien nog het best: "a seamless crossover from fine art & literature to music". In het voorbije anderhalve jaar alleen al liet Swan Meat een EP/tape met producer Yoshitaka Hikawa, de mini-EP 'Lathe of Heaven' én een fel bejubelde tweede solo-EP 'TAME', via het Londense Bala Club-label, los op de wereld. Daarop is haar signature sound goed te horen: vocaloide teksten vermengd met blockbuster MIDI strijker- en koperarrangementen, rollende taiko drums en toms verweven met 808 breakbeats, en een oprechte voorliefde voor het 16-bit geluid van oude SNES-spelletjes. Check meest recente single 'THROAT' en geef haar eens ongelijk.

bod [包家巷]
Lofi laptop samples, uitwaaierende melodieën en Autotune vocals: Nicholas Zhu alias bod [包家巷] heeft er zijn handelsmerk van gemaakt. Deze allround audiovisuele kunstenaar uit Tucson, Arizona - met Berlijn als huidige uitvalsbasis - maakt neo-futuristische ballades vol desoriënterende effecten en traditionele guzheng-strijkers die verwijzen naar zijn Chinese roots. Sentimentele, hoekige ambient pop waar ook Nkisi en Elysia Crampton een patent op hebben.

Chevel
Chevel, né Dario Tronchin, is een Italiaanse techno-dj, Enklav labelbaas en producer. Op zijn cv staan hypnotiserende, minimalistische floorfillers maar evengoed complexe electronica. Zijn label Enklav herbergt gelijkgestemde muzikanten die niet vies zijn van futuristische geluidsexperimenten. Ondertussen treedt de man zelf op in clubs en op festivals zoals Berghain, Concrete, Village Underground en Nuits Sonores. Met het album 'Blurse' trok Chevel de aandacht van de internationale muziekpers. "Blurse has the precision of a practiced producer and mischievousness of a rogue. It's the result of a young producer not just making techno but taking it apart, rearranging it, breaking it.", schreef Pitchfork.

Alberto Cattani (dj-set)
Cattani is een van de drijvende krachten achter Rest Now!, een experimenteel platenlabel met een dubbele thuisbasis: Venetië en Gent. Naast 'Die Hard: Rest Now! Motion Picture Soundtrack' heeft het label nog veel lekkers in de aanbieding. Zoals 'The Very Next Day' bijvoorbeeld, een compilatie met tien vertimmerde versies van Whams wereldhit 'Last Christmas'. Als u het lief vraagt, draait Cattani misschien wel zijn versie.

Mika Oki (dj-set)
Mika Oki is een multidisciplinaire Frans-Japanse kunstenaar die in Brussel woont. Met een achtergrond in elektro-akoestiek en beeldhouwkunst, tackelt ze in haar muziek en plastisch werk ongrijpbare ruimtes en het verlies van een grip op de realiteit. Oki's live shows werken als kinetische beelden die je uitnodigen tot een fysieke reis door ambient en abstracte geluidstexturen. Als dj laveert ze vlotjes tussen IDM, bass music en grime. Na haar selectie voor het SHAPE Platform in 2018, trad ze vooral op verschillende Europese festivals op zoals Berlin Atonal, TodaysArt, SONICA, CYNETART en Nyege Nyege Festival.

2F4F
Het Brusselse label 2Files 4Free (2F4F) combineert audio en geluid met een visueel verhaal. 2F4F experimenteert via tal van samenwerkingen op het gebied van scenografie, theater, typografie, radio broadcasting en performances. Het label gaf het voorbije jaar een visuele dimensie aan heel wat live shows op The Word Radio, in de studio of in situ.

Je kan aparte tickets kopen voor de afterparty, en voor de screening en talk in de Theaterzaal. Zin in meer? Koop meteen een combiticket voor de hele avond (screening, talk en afterparty met live shows).

Gratis voor leden van Subbacultcha Belgium

in samenwerking met Vooruit & The Word

Credits

regisseur: John McTiernan
producent: Joel Silver, Lawrence Gordon
scenario: Jeb Stuart & Steven E. de Souza based on the novel "Nothing Lasts Forever" by Roderick Thorp
montage: John F. Link & Frank J. Urioste
fotografie: Jan De Bont

productiehuis: Twentieth Century Fox - USA

Meer info

dialoog: Engels, Duits, Italiaans, Japans
ondertitels: Geen ond.
Land: Verenigde Staten
jaar: 1988

Filmografie

JOHN MCTIERNAN: Nomads (1986), Predator (1987), Die Hard (1988), The Hunt for Red October (1990), Medicine Man (1992), Last Action Hero (1993), Die Hard with a Vengeance (1995), The Thomas Crown Affair (1999), The 13th Warrior (1999), Rollerball (2002), Basic (2003).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,39

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools