World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Deutschland bleiche Mutter
Gearchiveerd: Deutschland bleiche Mutter - Germany Pale Mother (1979)

regisseur: Helma Sanders-Brahms

componist: Jürgen Knieper
Met: Eva Mattes, Ernst Jacobi, Elisabeth Stepanek, e.a.

Gearchiveerd
duur: 151 minuten
Historisch

Classics

Helma Sanders-Brahms zorgt voor een van de meest radicale en onthutsende kronieken van nazi-Duitsland, de oorlog en de wederopbouw. Het is een complexe studie van zowel het Duitse moederland als van de moeder van de regisseur die model stond voor de vele Duitsers die droomden van een vreedzaam bestaan, maar hun hele leven verwoest zagen door de Krieg en de denazificatie. De titel van de film verwijst naar het gelijknamige gedicht van Bertolt Brecht. Sanders-Brahms schetst haar moeder als een Mutter Courage die alle ellende en ontbering met een buitengewone kracht trotseert. De toon van deze volstrekt subjectieve reconstructie van een schuldig verleden kan soms helemaal omslaan, van Grimm-achtige sprookjessfeer tot groteske karikatuur. Film- en toneelactrice Eva Mattes schittert in dit pakkend vrouwenportret van een van de toonaangevende cineasten uit de Nieuwe Duitse Cinema.

FFG TALKIE @ DE KROOK
Op donderdag 15 oktober om 12:30 gaat curator van het retrospectieve luik, Patrick Duynslaegher, in gesprek met docente filmgeschiedenis Anke Brouwers over het programma van twaalf klassiekers uit de Nieuwe Duitse Cinema van de jaren '70.

Gratis mits reservatie via deze link

Credits

regisseur: Helma Sanders-Brahms
componist: Jürgen Knieper
producent: Helma Sanders-Brahms, Volker Canaris, Walter Höllerer
scenario: Helma Sander-Brahms
montage: Uta Periginelli
fotografie: Jürgen Jürges

productiehuis: Helma Sanders-Brahms Filmproduktion

Meer info

dialoog: Duits, Frans, Engels
ondertitels: Eng ond.
Land: Duitsland
jaar: 1979

Filmografie

HELMA SANDERS-BRAHMS: Angelika Urban, Sales Assistant, Engaged (1971, short), Earthquake in Chile (1975, TV-movie), Under the Pavement Lies the Strand (1975), Heinrich (1977), Germany Pale Mother (1980), No Mercy No Future (1981), Laputa (1986), Manöver (1989), Apple Trees (1992), Lumière and Company (1995), My Heart Is Mine Alone (1997), Die Farbe der Seele (2003), Beloved Clara (2008), e.a.

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,66

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools