World soundtrack awards
 
Éden
Gearchiveerd: Éden (2020)

regisseur: Ágnes Kocsis

componist: Francois Dumont, Herman Pieëte
Met: Lana Barić, Daan Stuyven, Lóránt Bocskor-Salló, e.a.

Gearchiveerd
duur: 153 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie

Éva leeft in een bubbel. Nee, geen coronabubbel. Éden bewijst dat het nog veel erger kan. Tien jaar na Adrienn Pál - toentertijd te bewonderen op Film Fest Gent - heeft de Hongaarse regisseur Ágnes Kocsis eindelijk een nieuwe film uit. Centraal staat Éva, een vrouw die allergisch is aan zowat alles: bepaalde chemicaliën, elektromagnetische stralingen, luchtvervuiling ... Er zit niets anders op dan als kluizenaar te leven. Wetenschappers - zowel biomedici als psychiaters - zien het graag gebeuren, want Éva is het ideale proefkonijn.

Nochtans lijkt er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Éva is op weg naar haar werk als ze tijdens de busrit hyperventileert en steken in haar borstkas voelt die haar doen neerzijgen van de pijn. Voor ze het goed en wel beseft, ligt ze totaal afgezonderd in een ziekenhuis waar artsen over elkaar heen buitelen om haar aan testen te onderwerpen. Vanaf dan kan ze de gesteriliseerde ruimte alleen in een astronautenpak verlaten. Een farmaceutisch bedrijf, dat al dan niet mee verantwoordelijk is voor Éva's precaire toestand, stuurt een psychiater op haar af. Hij voelt al snel een subtiele druk dat zijn conclusie moet luiden dat Éva's hypergevoeligheid uitsluitend een geestelijk probleem is. De levens van de vrouw en psychiater András raken sterker met elkaar verweven dan ze aanvankelijk gedacht of gewenst hadden. Dé verrassing is dat Daan Stuyven de psychiater speelt, de eerste hoofdrol voor de Vlaamse muzikant. Als het ooit zou mislopen met zijn zangcarrière heeft hij alvast een alternatief achter de hand.

Het uitgangspunt van Éden herinnert sterk aan Safe van Todd Haynes, maar de uitwerking is radicaal anders. Kocsis contrasteert Éva's eenzaamheid met onze immer groeiende afhankelijkheid van technologie en suggereert een verbroken relatie tussen mens en natuur. Kocsis zweeft zo in de richting van Andrei Tarkovsky, wiens radicale beelden echoën in de strakke, koelblauw belichte kaders van Éden, en in die van haar landgenoot Béla Tarr met wie ze de voorliefde voor slow cinema gemeen heeft. Ze neemt haar tijd - tweeënhalf uur - voor dit verrassende verhaal, maar de film is elke seconde meer dan waard.

 

FFG TALKIE @ DE KROOK
Op maandag 19 oktober om 12:30 gaat Patrick Duynslaegher in gesprek met muzikant Daan Stuyven naar aanleiding van zijn hoofdrol in deze film.

Gratis mits reservatie via deze link

Kocsis zweeft zo in de richting van Andrei Tarkovsky, wiens radicale beelden echoën in de strakke, koelblauw belichte kaders.

Credits

regisseur: Ágnes Kocsis
componist: Francois Dumont, Herman Pieëte
producent: Els Vandevorst, József Berger, Agnes Pataki
scenario: Ágnes Kocsis
montage: Mezei Áron
fotografie: Máté Tóth Widamon

productiehuis: Mythberg Films

Meer info

dialoog: Hongaars
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Hongarije - Roemenië - België
jaar: 2020

Filmografie

AGNES KOCSIS: Assorted Letters (2000, short), It Would Be Like Sandokan... (2001, short), 18 Pictures from the Life of a Conserve Factory Girl (2003, short), The Virus (2005, short), Fresh Air (2006), Adrienn Pál (2010), Magyarország 2011 (2012, segment).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Ágnes Kocsis

2010:Adrienn Pál

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools