World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Dag van de Leerkracht
Gearchiveerd: Dag van de Leerkracht

Gearchiveerd
duur: 390 minuten

Op donderdag 15 oktober organiseert Film Fest Gent in samenwerking met Onderwijscentrum Gent en JEF opnieuw een inspiratiedag voor leerkrachten uit het secundair onderwijs.

We laten je kennismaken met de mogelijkheden die er zijn om op een creatieve manier beeld- en filmmateriaal te gebruiken in de klas en je leerlingen media- en filmwijs te maken. Deelnemers gaan aan de slag met concrete tools en worden gestimuleerd om methodieken uit te wisselen. 

PROGRAMMA
9u00: Onthaal
9u30: Verwelkoming
9u45: Voorstelling van twee kortfilms Mia en Mosaïc gevolgd door een nagesprek met de filmmakers
11u00: Vorming 'Actief kortfilm kijken en bespreken' o.l.v. Gerrit Vosters
12u00: Lunch
12u30: Eerste vormingsmoment
13u45: Tweede vormingsmoment
15u00: Ronde tafelgesprek
15u30: Voorzien einde

De leerkrachten hebben keuze uit de drie onderstaande vormingen. Elke sessie duurt 1 uur.

Actief kortfilm kijken en bespreken: Deze vorming geeft leerkrachten inzicht in de structuur van een film en in de cinematografische finesse. Je traint jezelf in actief kijken en krijgt inspiratie om films zowel inhoudelijk als artistiek te bespreken. Vertrekkende van de kortfilm  maken we je vertrouwd met de filmische bouwstenen. 

Leerlijn Mediawijsheid (onder voorbehoud)
Deze workshop vat samen welke mediawijze competenties een 'gemiddeld kind' op elke leeftijd zou moeten ontwikkelen. Een medewerker van Mediawijs geeft inzichten in deze leerlijn en de toepassing van film. Film is immers een perfect medium om rond mediawijsheid te prikkelen en te werken. De leerkrachten leren werkvormen en toepassingen kennen, zodat de leerlijn als praktisch instrument gebruikt kan worden om lesinhouden te selecteren en te ontwikkelen.

Preteaching met media
Hoe kan storytelling ingezet worden in het (digitale) klaslokaal? Hoe kunnen online lessen actiever gemaakt worden? Welke innovatieve toepassingen bestaan er al? Corona pushte leerkrachten om via digitale tools les te geven. In deze vorming worden enkele manieren verkend waarop leerkrachten hiermee aan de slag gingen en op welke manier zij media inzetten om hun lessen interactief te maken. Er wordt geëxperimenteerd met platformen en tools.

Actief burgerschap en media
Mensen nemen actiever deel aan de maatschappij. Via sociale media worden opinies gedeeld en ook de verschillende overheden consulteerden de bevolking (burgerbegroting). De laatste jaren laat ook de jeugd regelmatig hun stem horen. Greta Thunberg en Anuna De Wever inspireerden en engageerden jongeren tot protest rond ecologie. Ook in de Black Lives Matter protesten waren jeugd en media alom tegenwoordig.


Na afloop ontvangt elke deelnemer een informatiepakket met bijkomende tips en een attest van deelname.

De deelnameprijs bedraagt 15 euro. In deze prijs is lunch inbegrepen. 

Inschrijven kan via deze link

Vragen? Stuur een mailtje naar educatie@filmfestival.be.

Credits

Meer info

dialoog: Nederlands

Technical Specs

formaat: TALK
Online communicatie door Wisefools