World soundtrack awards
 
Cold War
Gearchiveerd: Cold War - Zimna wojna (2018)

regisseur: Paweł Pawlikowski

Met: Joanna Kulig, Tomasz Kot, e.a.

Gearchiveerd
duur: 84 minuten
Drama, Oorlog

Officiële Selectie - In Competitie

Drie jaar geleden ging 'Ida' met de Oscar voor beste buitenlandse film aan de haal. Wie die film niet gezien heeft: doe jezelf een plezier en ontdek een van de mooiste arthousefilms van 2015. Wie 'Ida' wel gezien heeft, weet dat de Brits-Poolse regisseur Paweł Pawlikowski, de maker van onder meer het vluchtelingendrama 'Last Resort' (2000) en het lesbische liefdesverhaal 'My Summer of Love' (2004), geschiedenis tot poëzie verheft. Dat doet hij ook met zijn zesde langspeler 'Cold War', over een gedoemde liefde in Polen tijdens het Sovjetregime, en dat leverde hem in Cannes de prijs voor beste regisseur op.  

De film begint in 1949. De dirigent-pianist Wiktor (Tomasz Kot, een soort Poolse Clive Owen) reist samen met de producer Irena (Agata Kulesza) door landelijk Polen, op zoek naar jong talent voor een traditioneel volksliederen- en dansgezelschap. Als de blonde zangeres Zula (een fantastische Joanna Kulig) auditie komt doen, valt hij als een blok voor haar talent en schoonheid, ook al doet het gerucht de ronde dat ze net is vrijgelaten uit de gevangenis voor de moord op haar vader, en heeft ze net zo weinig ervaring met folk als Britney Spears met bluegrass. Ondanks hun radicaal verschillende achtergrond en politieke overtuiging, is hun verliefdheid niet te stoppen. Maar wanneer het gezelschap ook hymnes van Stalin moet opvoeren, voelt Wiktor zich beknot. Tijdens een bezoek aan Oost-Berlijn beraamt hij een plan om met Zula naar het Westen te vluchten. 

Wat volgt is een hartverscheurende en trefzeker geregisseerde liefdesballade, die het noodlottige koppel meermaals van Oost naar West en weer terug zal voeren, en een periode van zo'n twintig jaar overbrugt. Net als in 'Ida' hanteert Pawlikowski het strakke 4/3-beeldformaat, en schildert chef fotografie Łukasz Żal met melancholische zwart-witcomposities die zo mooi zijn dat je ze zou willen inkaderen. 'Cold War' drijft ook op het ritme van een uitmuntende soundtrack, die authentieke Poolse folk afwisselt met jazz, klassiek en rock-'n-roll. Het is bovenal een mooi eerbetoon aan Pawlikowski's eigen ouders, waar de personages naar vernoemd zijn en die eveneens een bewogen liefdesleven achter de rug hebben. "Een jazzy, visueel vernuftig filmpje over onmogelijke liefde in onmogelijke, politiek gechargeerde tijden, dat amper 85 minuten nodig heeft om de gevoelstemperatuur in Cannes aanzienlijk de hoogte in te jagen," schreef Knack Focus. (A.I.) 

Credits

regisseur: Paweł Pawlikowski
producent: Tanya Seghatchian, Ewa Puszczynska
scenario: Paweł Pawlikowski, Janusz Głowacki
montage: Jaroslaw Kaminski
fotografie: Łukasz Żal
geluid: Lukasz Swierzawski

productiehuis: BFI - National Film And Television Archive

Meer info

dialoog: Pools, Frans, Duits, Kroatisch, Italiaans, Russisch
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Polen - Frankrijk - Verenigd Koninkrijk
jaar: 2018

Filmografie

PAWEL PAWLIKOWSKI (1957): Open Space (1987, TV serie), From Moscow to Pietushki: A Journey with Benedict Yerofeyev (1990, TV film), Dostoevsky's Travels (1991, TV film), Serbian Epics (1992, TV film), Tripping with Zhirinovsky (1995, TV film), The Stringer (1998), Twockers (1998, TV short), Last Resort (2000), My Summer of Love (2004), The Woman in the Fifth (2011), Ida (2013), Cold War (2018).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,37

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools