World soundtrack awards
 
Cartas da Guerra
Gearchiveerd: Cartas da Guerra - Letters from War (2016)

regisseur: Ivo Ferreira

Met: Miguel Nunes, Margarida Vila-Nova, Maria João Abreu, e.a.

Gearchiveerd
duur: 105 minuten
On the Edge , Drama, Literatuur

Officiële Selectie - In Competitie

"Deze oorlog verandert ieder van ons in insecten die moeten vechten om te overleven", zo schrijft António Lobo Antunes in een eindeloze reeks brieven gericht aan zijn zwangere vrouw in Portugal. Later zou hij een gevierde schrijver worden, maar nu bevindt hij zich nog als jonge soldaat in oorlogsgebied. Het is 1971, en hij wordt ver weg van zijn vrouw naar Angola verscheept om te vechten in de bloederige Portugese koloniale oorlog. Zijn afwisselend poëtische en prozaïsche woorden verraden pijn, tederheid en een diep verlangen naar zijn geliefde en hun ongeboren kind. Maar evengoed vertellen ze over het dagelijks leven in verre oorden; over zijn ontdekking van de fascinerende natuur, zijn ontmoetingen met de lokale bevolking en hoe hij zich met de nodige zorg over een jong weesmeisje ontfermt. En als de oorlog in alle hevigheid losbarst, geven zijn brieven blijk van een verdorven, verrotte wereld.
'Cartas da Guerra' is gebaseerd op de epistels die António Lobo Antunes als jonge soldaat neerschreef, en in 2005 publiceerde onder de noemer 'This Life Here Described On This Piece Of Paper'. Daaruit distilleerde ex-documentairemaker Ivo M. Ferreira ('April Showers') een ontzagwekkende parabel waarin werkelijkheid en verbeelding samensmelten. Het is Ferreira's derde, en veruit meest ambitieuze film. Critici zullen allicht argumenteren dat een conflict zelden zo mooi in beeld werd gebracht als in die film. De esthetische zwart-witfotografie van director of photography João Ribeiro vraagt er dan ook om - zijn mengeling van nachtelijk clair-obscur en intense daglichtshots in de weidse Angolese vlakten is een krachttoer van begin tot einde. Hoewel de woorden van António in de voice-over van zijn vrouw Maria José (actrice Margarida Vila-Nova) te horen zijn, beleven we het conflict in Angola strikt door de ogen van de man zelf. In het begin is zelfs niet duidelijk wie hij juist is, een anonieme figuur in de massa. Meer nog dan uit te weiden over António's veranderende politieke sympathieën, die steeds meer naar de linkerkant overhellen, schetst Ferreira en zijn team van production designers een zorgvuldig gedetailleerd en realistisch beeld van de oorlogservaringen van de luitenant - van scènes vol verpletterende verveling over momenten van zinloos geweld, waarop de intensiteit en futiliteit van de oorlog acuut tot leven komen. Zo creëert Ferreira een poëtisch essay, waarin de beelden en de vertellingen van de arts een opvallende spanning meekrijgen. (A.I.)

Credits

regisseur: Ivo Ferreira
producent: Sandro Aguilar
scenario: Ivo Ferreira & Edgar Medina based on the novel by António Lobo Antunes
montage: Sandro Aguilar
fotografie: João Ribeiro

productiehuis: O Som e a Furia

Meer info

dialoog: Portugees
ondertitels: Eng ond.
Land: Portugal
jaar: 2016

Filmografie

IVO FERREIRA (1975): O Homem da Bicicleta (1997, short), O Que Foi? (1999, short), Em Volta (2002), Salto em Barreira (2004, short), April Showers (2009), Vai com o vento (2010), The Foreigner (2010, short), Na Escama do Dragão (2012, short), Letters from War (2016).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,85

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools