World soundtrack awards
Blind
Gearchiveerd: Blind (2013)

regisseur: Eskil Vogt

componist: Henk Hofstede
Met: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali, Marius Kolbenstvedt, Stella Kvam Young, Isak Nikolai Møller, e.a.

Gearchiveerd
duur: 96 minuten
Drama, Mysterie

Gala Premières en speciale evenementen

"Het is niet belangrijk wat écht is, zolang ik het maar kan visualiseren", zegt de protagoniste Ingrid in een voice-over aan het begin van 'Blind', het opmerkelijke regiedebuut van de Noorse scenarist-regisseur Eskil Vogt. Eén probleempje: Ingrid heeft haar zicht verloren vanwege een genetische aandoening, en is nu volledig blind. Ze trekt zich terug binnen de veilige muren van haar appartement, waar ze alleen kan zijn met haar man én met haar gedachten. Maar algauw komen haar diepste angsten en repressieve fantasieën aan de oppervlakte. Zo vreest ze dat haar man 's nachts erotische chatsessies houdt, en dat hij haar stiekem begluurt. Eskil Vogt, die meeschreef aan de scenario's van 'Reprise' en 'Oslo, August 31st', komt in zijn solodebuut met een bijzonder inventief scenario voor de dag. Zijn zelfverzekerde regie voert je mee in een complexe en bevredigende trip, met ingenieuze verhaallijnen. Close-ups, geluidseffecten en veranderende sets en locaties helpen om Ingrids gedesoriënteerde en absurde wereld vorm te geven. Een wereld waarin illusie en realiteit voortdurend door elkaar lopen. Zo kun je er nooit helemaal zeker van zijn of de dingen die in de film gebeuren écht zijn of deel uitmaken van Ingrids verbeelding. Of om het met de woorden van Variety-criticus Scott Foundas te zeggen: "Ace Norwegian scribe Eskil Vogt makes a sparkling directorial debut with an alternately tragic and playful tale of a blind authoress". (A.I.)

Credits

regisseur: Eskil Vogt
componist: Henk Hofstede
producent: Sigve Endresen
scenario: Eskil Vogt
montage: Jens Christian Fodstad
fotografie: Thimios Bakatakis
geluid: Gisle Tveito

productiehuis: Lemming Film

Meer info

dialoog: Noors
ondertitels: Nl/Fr ond.
land: Noorwegen - Nederland
jaar: 2013

Officiële site

Filmografie

ESKIL VOGT: Une étreinte (2003, short), Les étrangers (2004, short), Uti vår hage (2008, TV Series, director of 1 episode), Blind (2013)

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Eskil Vogt

2003:Etreinte, une
Online communicatie door Lavagraphics