World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Blanco en Blanco
Gearchiveerd: Blanco en Blanco - White on White (2019)

regisseur: Théo Court

componist: Jonay Armas, Giancarlo Nasi, Eva Chillón
Met: Alfredo Castro, Lars Rudolph, Lola Rubio, e.a.

Gearchiveerd
duur: 100 minuten
Native Cinema, Historisch

Officiële Selectie - In Competitie

Aan het begin van de 20e eeuw viel het Zuid-Amerikaanse eiland Tierra del Fuego onder de koloniale bezetting van Argentinië, dat grote stukken land aan rijke boeren verkocht en tegelijk verantwoordelijk was voor de slachting van de inheemse bevolking. Schoonheid en gruwel gaan hand in hand in deze desolate uithoek, ver weg van de beschaafde wereld. Dat toont de Chileens-Spaanse filmmaker Théo Court ('Ocaso') met picturale precisie in zijn tweede film, de claustrofobische neowestern 'Blanco en blanco', winnaar van de prijs voor beste film in de Orizzonticompetitie van het voorbije festival van Venetië.

De nobele fotograaf Pedro (een sterke, ingetogen prestatie van de Chileense acteur Alfredo Castro) arriveert in het besneeuwde Tierra del Fuego, op aandringen van de drukbezette landeigenaar Mr. Porter. Pedro kreeg de taak om Porters aanstaande bruid te fotograferen. Wat een vrij normale klus lijkt, krijgt een heel ongemakkelijke wending als blijkt dat het meisje nog maar een tiener is. De tijd verstrijkt, de heer Porter daagt maar niet op en Pedro's uitbetalingen en nieuwe klanten worden schaarser. Hij kan alleen nog maar denken aan betere manieren om zijn engelachtige muze in al haar puurheid op de gevoelige plaat vast te leggen. Om zijn werkgever te behagen, nodigt Pedro het kleine meisje subtiel uit om een ​​sensuele houding aan te nemen.

De voogd van het meisje (Lola Rubio) en de vriend van Mr. Porter (Lars Rudolph) krijgen lucht van zijn obsessieve gedrag en willen hem gestraft zien. Pedro wordt gedwongen een pact met de duivel te sluiten. Hij zal stoppen met het fotograferen van de schoonheid van het menselijk lichaam. In plaats daarvan zal hij de genocide van de inheemse Selknam-bevolking vereeuwigen, en zo tegen wil en dank een medeplichtige worden in het verheerlijken van koloniale barbarij.

'Blanco en blanco' schetst het portret van een kunstenaar die verblind raakt door zijn zoektocht naar schoonheid en het maken van de perfecte foto. Het scenario van Court en kortfilmmaker Samuel M. Delgado geeft in detail weer hoe Pedro's onschuldige verlangen een ongezonde obsessie wordt. Het is een ingetogen film waaraan je je rustig moet overgeven. Maar de beloning is rijkelijk, zeker wanneer de treurige, ondoordringbare antiheld Pedro afstevent op een onvermijdelijke ondergang.

'Blanco en Blanco' schetst het portret van een kunstenaar die verblind raakt door zijn zoektocht naar schoonheid en het maken van de perfecte foto. Het is een ingetogen film waaraan je je rustig moet overgeven.

Credits

regisseur: Théo Court
componist: Jonay Armas, Giancarlo Nasi, Eva Chillón
scenario: Théo Court, Samuel M. Delgado
montage: Manuel Muñoz Rivas
fotografie: José Ángel Alayón

productiehuis: El Viaje

Meer info

dialoog: Spaans, Engels
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Spanje - Chili - Frankrijk - Duitsland
jaar: 2019

Filmografie

THÉO COURT: El espino (2004, short), Sendero (2008, short), Ocaso (2010), Blanco en blanco (2019).

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools