VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Gearchiveerd: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

regisseur: Alejandro González Iñárritu

componist: Antonio Sanchez
Met: Michael Keaton, Emma Stone, Naomi Watts, Edward Norton, Andrea Riseborough, Zach Galifianakis, e.a.

Gearchiveerd
duur: 119 minuten
Komedie, Drama

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Officiële slotfilm 41ste Film Fest Gent
vr 24/10 - FILM + RECEPTIE + AFTERPARTY ism. Goodlife
za 25/10 - ENKEL FILMVOORSTELLING

"Grand, spectacular, star-powered cinema", "A marvelously entertaining picture","Michael Keaton returns with the comeback of the century", "Birdman flies very, very high". De Amerikaanse filmpers wist 'Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)' duidelijk te smaken, toen de film het afgelopen Filmfestival van Venetië opende. Mexicaans regisseur Alejandro González Iñárritu ('Amores Perros', '21 Grams', 'Babel', 'Biutiful') levert dan ook een verrassende satire af op de moderne celebritycultuur en Hollywoods huidige obsessie met superhelden. Centraal in deze visueel wervelende zwarte komedie staat een acteur die ooit bovenaan de A-List van Hollywood prijkte als de populaire superheld Birdman, maar daarna in de vergetelheid sukkelde. Hij probeert zijn carrière nieuw leven in te blazen op Broadway met een theateradaptatie van Raymond Carvers kortverhaal 'What We Talk About When We Talk About Love'. Michael Keaton - die in de jaren '90 furore maakte met de Batman-films van Tim Burton - is de uitgelezen keuze om Birdman te incarneren. Hij vertolkt het alter- ego van de uitgerangeerde filmster Riggan Thomson met een heerlijk energieke dosis zelfspot. Ook filmtechnisch is 'Birdman' een parel: Iñárritu laat zijn typische handgeschoten stijl achterwege, en samen met Emmanuel Lubezki (de Oscarwinnende cameraman van 'Gravity' en 'Children of Men') giet hij zijn backstagetrip in een eindeloos vloeiende long- take, waardoor je als kijker meegesleurd wordt in een rollercoaster doorheen de coulissen en de backstageruimtes van het New Yorks Broadwaytheater. Maken het plaatje compleet: de scheurende percussie-soundtrack, de waanzinnige dialogen en de al even geschifte bijrollen van onder meer Edward Norton, Emma Stone en Zach Galifianakis. "Fasten your seatbelts, it's going to be a bumpy night," wist Bette Davis al in 'All About Eve', nog zo'n film over ouderdom en Broadway. Het zijn woorden die u als kijker met sardonisch plezier ter harte mag nemen. (A.I.)

MICHAEL KEATON

De stuntelige, ietwat komische acteur Michael Keaton kreeg wellicht nooit de erkenning die hij verdiende. Tot nu. In de jaren negentig was hij het onconventionele gezicht van Batman, vanwege zijn dubbele samenwerking met Tim Burton: voor 'Batman' (1989) en 'Batman Returns' (1992). Met succes, want de films braken massaal potten aan de kassa. Na die glorieperiode deemsterde Keaton dan ook een beetje weg met niet al te bijster opmerkelijke karakterrollen - met uitzondering van zijn bijrol als agent in Quentin Tarantino's 'Jacky Brown'. 'Ik had deze film onmogelijk met een andere hoofdrolspeler kunnen maken', zei 'Birdman'-regisseur Iñárritu onlangs tijdens het Filmfestival van Venetië. Hij noemt Keaton ironisch de "opa" van de superheldenfilms.

VRIJDAG 24 OKTOBER - OFFICIAL CLOSING NIGHT - FILM + RECEPTIE + AFTERPARTY

Vrijdag 24 oktober sluit Film Fest Gent voor de 41e keer af in stijl met de Official Closing Night. De avond begint met de slotfilm, 'Birdman', de nieuwe film van Alejandro González Iñárritu. De Mexicaanse regisseur ('Amores Perros', '21 Grams', 'Babel') levert een verrassende satire op de moderne celebritycultuur en Hollywoods huidige obsessie met superhelden. Na afloop van de film word je in galastijl met hapjes en bubbels verwelkomd op de receptie in het VIP-festivaldorp. Goodlife verzorgt vervolgens het dansfeest van het jaar. Er zullen buiten de glitter en glamour ook de nodige beats zijn, want niemand minder dan Cliff Martinez is ook van de partij.

20:30 Closingfilm 'Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)'
22:00 Receptie verzorgd door Coeur Catering
23:00 Afterparty ism met Goodlife, met guest-appearance Cliff Martinez

Credits

regisseur: Alejandro González Iñárritu
componist: Antonio Sanchez
producent: Alejandro González Iñárritu
scenario: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris & Armando Bo
montage: Douglas Crise, Stephen Mirrione
fotografie: Emmanuel Lubezki
geluid: Jeremy Peirson, Martín Hernández & Aaron Glascock

productiehuis: Fox Searchlight Pictures

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
land: Verenigde Staten van Amerika
jaar: 2014

Filmografie

ALEJANDRO GONZÁLEZ IÑÁRRITU (1963): El timbre (short, 1996), Amores Perros (2000), Powder Keg (short, 2001), September 11 (segment, 2002), 21 Grams (2003), Babel (2006), To Each His Own Cinema (segment, 2007), Biutiful (2010), Behind Biutiful: Director's Flip Notes (2011), Naran Ja (short, 2012), Birdman (2014), The Revenant (2015).

Technical Specs

klank: Dolby Digital SRD
formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Alejandro González Iñárritu

2000:Amores perros
Online communicatie door Lavagraphics