World soundtrack awards
 
Behind The Candelabra
Gearchiveerd: Behind The Candelabra (2013)

regisseur: Steven Soderbergh

componist: Marvin Hamlisch
Met: Matt Damon (Scott Thorson), Scott Bakula (Bob Black), Eric Zuckerman (Lou), John Smutny (Sound Mixer), Michael Douglas (Liberace), Garrett M. Brown (Joe Carracappa), Debbie Reynolds (Frances Liberace), Casey Kramer (Dora Liberace), Cheyenne Jackson (Billy Leatherwood), e.a.

Gearchiveerd
duur: 118 minuten
Gay Scene , Biografie, LGBTQ

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - Behind The Candelabra

Elton John en Lady Gaga mogen op het podium dan wel de meest opzichtige creaties hebben gedragen, ze keken hun kunstjes af van Liberace: de flamboyante ster die Las Vegas in de jaren 70 op zijn kop zette met zijn virtuoze pianospel, charisma en extravagante levensstijl. In 'Behind the Candelabra' gunt regisseur Steven Soderbergh - de maker van 'Sex, Lies and Videotape', 'Traffic', 'Ocean's Eleven' en ander fraais - ons een glimp van het leven achter die façade. Een onherkenbare Michael Douglas schittert - zelfs letterlijk - als de compleet uit glitter en mascara opgetrokken showpianist en Matt Damon is al even subliem als diens véél jongere minnaar, chauffeur en bodyguard Scott Thorson. Hoewel Liberace tot aan zijn dood volhield dat hij hetero was, had hij vijf jaar lang een geheime relatie met Thorson, op wiens memoires Soderbergh zich voor deze biopic baseerde. Liberace - Lee voor de vrienden - wond zijn jonge 'prins' met zoveel schwung om zijn vingers dat hij hem kon overtuigen zich bij een plastisch chirurg te laten ombouwen tot zijn evenbeeld. Het leverde Thorson een verslaving aan coke en pijnstillers op - nu zit hij in de cel wegens fraude -, én er volgde een bitter gevecht met advocaten. Dat Damon in werkelijkheid veel ouder is dan zijn personage, doet geen afbreuk aan de fenomenale manier waarop hij en Douglas in hun personage verdwijnen. De Hollywoodsterren zijn in topvorm, en mede dankzij Soderbergh's virtuoze stijl resulteert dat in een dolkomische en aandoenlijke blik 'achter de kandelaar van de kitschkoning'.

De voorstelling op vrijdag 18/10 is de officiële slotfilmvertoning van het 40e Film Fest Gent. Een ticket omvat naast de film ook toegang tot de officiële slotreceptie in het festivaldorp. Dit ticket kost 50 euro.

CINEMA OP TV

Steven Soderbergh zou 'Behind the Candelabra' aanvankelijk bij de grote Hollywoodstudio's slijten, maar die vonden het project 'too gay'. Gelukkig kon hij aankloppen bij de Amerikaanse betaalzender HBO, die wél bereid was geld in het laatje te stoppen. Soderbergh is lang niet de enige grote regisseur die zijn kans waagt in televisieland. Martin Scorsese, David Fincher, Steven Spielberg, Michael Mann: het zijn maar enkele gevestigde cineasten die zich ook met televisie inlaten. Ook op Film Fest Gent heeft tv haar plek verworven in het programma. Staan op het menu: 'The Girl', een HBO/BBC-productie over de woelige relatie tussen Hitchcock en actrice Tippi Hedren, en 'Phil Spector', een HBO-televisiefilm met Al Pacino in de rol van de legendarische muziekproducer.

Credits

regisseur: Steven Soderbergh
componist: Marvin Hamlisch
producent: Susan Ekins
scenario: Richard LaGravenese, based on the book by Scott Thorson and Alex Thorleifson
montage: Mary Ann Bernard
fotografie: Peter Andrews
geluid: Larry Blake

productiehuis: HBO Films

Meer info

ondertitels: Ned/Fr ond.
Land: Verenigde Staten van Amerika
jaar: 2013

Officiële site

Filmografie

STEVEN SODERBERGH (1963): Yes: 9012 Live (1985, video documentary), Access All Areas (1985, video short), Winston (1987, short), Sex, Lies and Videotape (1989), Kafka (1991), King of the Hill (1993), Fallen Angels (1995, TV series, director or 2 episodes), Underneath (1995), Gray's Anatomy (1996), Schizopolis (1996), Inside 'Out of Sight' (1998, video documentary short), Out of Sight (1998), The Limey (1999), Erin Brockovich (2000), Traffic (2000), Ocean's Eleven (2001), Full Frontal (2002), Solaris (2002), K… Toon meer

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Steven Soderbergh

2018:Unsane
2017:Logan Lucky
2002:Full frontal
1998:Out of sight
Online communicatie door Wisefools