World soundtrack awards
 
Beautiful Boy
Gearchiveerd: Beautiful Boy (2018)

regisseur: Felix van Groeningen

Met: Steve Carell, Timothée Chalamet, e.a.

Gearchiveerd
duur: 112 minuten
Drama, Literatuur

Gala Premières en speciale evenementen

De vertoning zal gevolgd worden de Grand Night Out - Film Fest Gent Official Closing Party

Voor zijn eerste, langverwachte Hollywoodfilm koos Felix van Groeningen voor het waargebeurde verhaal van de aan crystal meth verslaafde Nic Sheff en diens vader David. David beschrijft in zijn autobiografie 'Beautiful Boy: A Father's Journey Through His Son's Addiction' hoe hij met lede ogen toekeek hoe zijn zoon in de greep van een verwoestende verslaving raakte - een ervaring waarover ook Nic zelf getuigt in 'Tweak: Growing Up on Methamphetamines'.  

Oorspronkelijk zou Cameron Crowe beide boeken tot één film versmelten met Mark Wahlberg in de hoofdrol, maar producer Brad Pitt vertrouwde de Belgische regisseur van 'De Helaasheid der Dingen' (2009) en het Oscargenomineerde 'The Broken Circle Breakdown' (2012) uiteindelijk de aangrijpende familiekronieken toe. Samen met Luke Davies, scenarist van onder andere 'Candy' en 'Lion', destilleerde hij er het verscheurende verhaal uit van een vader die machteloos toekijkt hoe zijn zoon door drugs steeds verder van hem en van het leven wegdrijft, én het gevecht dat ze daarna samen voeren om het goedje vaarwel te zeggen.  

Hun scenario wist alvast topacteurs als Steve Carell ('The Big Short', 'Foxcatcher') en Timothée Chalamet te charmeren, de rijzende ster die nog maar net bekomen is van zijn doorbraakrol in 'Call Me By Your Name'. Voor 'Beautiful Boy' kruipt de 22-jarige acteur in de huid van Nic, een uitdagende rol die hem opnieuw tot een Oscarfavoriet promoveert. Althans, dat nieuws gonst al maanden op het net: sinds Amazon de filmtrailer op de wereld losliet, concludeerde internationale media immers dat Chalamet die tweede Oscarnominatie al op zak had. Ook over Van Groeningens kansen wordt gediscussieerd. Dat zijn film in wereldpremière ging tijdens het internationaal filmfestival van Toronto verklapte voor velen alvast duidelijke Oscar-ambities. Maar voor we te hard van stapel lopen: Felix van Groeningens drama is de slotfilm van Film Fest Gent. Kom 'm daar eerst bekijken. Daarna is er nog tijd genoeg om de Oscarkansen van 'Beautiful Boy' te wikken en wegen. (J.D.B.) 

Credits

regisseur: Felix van Groeningen
producent: Dede Gardner, Brad Pitt, Jeremy Kleiner
scenario: David Sheff, Nic Sheff, Luke Davies, Felix Van Groeningen
montage: Nico Leunen
fotografie: Ruben Impens
geluid: Elmo Weber

productiehuis: Amazon Studios

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl ond.
Land: Verenigde Staten
jaar: 2018

Filmografie

FELIX VAN GROENINGEN: 50CC (2000, Short), Steve + Sky (2004), Dagen Zonder Lief (2007), De Helaasheid der Dingen (2009), The Broken Circle Breakdown (2012), Belgica (2016), Beautiful Boy (2018).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Felix van Groeningen

2012:The Broken Circle Breakdown
2009:De Helaasheid der dingen
2000:50cc

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools