World soundtrack awards
 
Bacalaureat
Gearchiveerd: Bacalaureat - Graduation (2016)

regisseur: Cristian Mungiu

Met: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici, e.a.

Gearchiveerd
duur: 128 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Bacalaureat

Met het indringende abortusdrama '4 Months, 3 Weeks and 2 Days' kaapte de Roemeense cineast Cristian Mungiu in 2007 de Gouden Palm weg in Cannes. Het ingetogen familiedrama Bacalaureat is tegelijk een subtiele karakterstudie en een meedogenloze diagnose van het hedendaagse Roemenië, een land dat maar niet uit het slop lijkt te raken. Het verhaal concentreert zich op Romeo Aldea (Adrian Titieni), een chirurg van middelbare leeftijd in een Roemeens provinciedorpje, die zijn hele leven volgens het boekje heeft geleefd - niet zo evident in een land dat bulkt van corruptie. Zijn dochter Eliza (Maria Dragus) staat op het punt haar eindexamen aan de middelbare school af te leggen. Zijn de resultaten goed, dan zit er een beurs voor Oxford in. Alleen zo kan ze haar vaders verrotte land ontvluchten naar een Britse universiteit. Maar wanneer Eliza op de dag voor haar eerste examen aangerand wordt door een ontsnapte crimineel, komt die droom op de helling te staan. Omdat het al te erg zou zijn dat zo'n bruut de toekomst van zijn dochter in het gedrang zou brengen, neemt Romeo een beslissing die hij al zijn hele leven lang geweigerd heeft: compromissen sluiten om zijn dochter te helpen - lees: hij gaat op zoek naar manieren om de wet te omzeilen, en sluit allerlei louche deals met de burgemeester, de lokale politie en de voorzitter van de examencommissie. Enige voorwaarde is dat Eliza medeplichtige moet zijn. Hun daden blijven niet zonder gevolgen. Het ene compromis leidt tot het andere - en tot een alsmaar groter wordend schuldgevoel. De zaken worden er niet simpeler op omdat Romeo ook een affaire heeft met een lerares op Eliza's school, die zelf een zoontje heeft.
'Bacalaureat' is een sterk verteld, pijnlijk drama over een man die zichzelf om allemaal goeie redenen flink in de penarie werkt. "Ik vroeg me af of er een verband is tussen compromissen, corruptie, opleiding en armoede", aldus Mungiu. "Kunnen we onze kinderen op een andere manier opvoeden dan we zelf zijn opgevoed?" Zonder al te expliciet over Romeo's daden te oordelen, serveert Mungiu in boeiend detail een portret van een verontwaardigde man die dreigt te knakken in een cruciale fase van zijn leven. Met succes, want de internationale pers was laaiend enthousiast en de film oogstte veel bijval op het jongste filmfestival van Cannes. Het Britse filmmagazine Sight & Sound maakte gewag van "een prachtig verteld verhaal dat nog lang na afloop blijft nazinderen". (A.I.)

Credits

regisseur: Cristian Mungiu
producent: Cristian Mungiu
scenario: Cristian Mungiu
montage: Mircea Olteanu
fotografie: Tudor Vladimir Panduru
geluid: Mircea Olteanu

productiehuis: Mobra Films

Meer info

dialoog: Roemeens
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Roemenië - Frankrijk - België
jaar: 2016

Officiële site

Filmografie

CRISTIAN MUNGIU: Zapping (2000, Short), Nici o întâmplare (2000, Short), Corul Pompierilor (2000, Short), Occident (2002), Lost and Found (2005, Episode "Turkey Girl), 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007), Tales from the Golden Age (2009), Beyond the Hills (2012), Graduation (2016).

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:2,35

Andere festival films van regisseur Cristian Mungiu

2012:Beyond The Hills (cristian Mungiu)

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools