World soundtrack awards
Film Fest Gent - Au pays du scalp
Gearchiveerd: Au pays du scalp - The Amazon Head Hunters (1930)

regisseur: Robert De Wavrin

componist: Maurice Jaubert
Met: Fred Shields (verteller)

Gearchiveerd
duur: 75 minuten
Documentaire, Natuur

Classics

Het hoofd van een gedode tegenstander krimpen tot ongeveer de grootte van een vuist: het is geen verzinsel van horrorregisseurs (of Hergé) maar een overwinningsritueel, 'tsantsa' genoemd, dat in zwang was bij Zuid-Amerikaanse indianenstammen zoals de Shuar. Het ritueel is de opvallendste scène in 'Au pays du scalp', de documentaire uit 1930 van de Belgische edelman en etnograaf Robert de Wavrin, aan wie net een documentaire gewijd is ('Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle'). Na een paar lowbudgetfilms, kreeg de Wavrin ditmaal hulp van enkele grote namen: regisseur Alberto Cavalcanti deed dienst als monteur terwijl Maurice Jaubert, componist van Jean Vigo en Marcel Carné, de muziek schreef. Ondanks de door de producenten opgelegde spectaculaire titel was de Wavrin vooral geïnteresseerd in het daagse leven van indianen dat hij met veel empathie filmde, zonder hang naar exotiek. (C.V.)

Deze film maakt deel uit van de double bill 'Robert de Wavrin, een Belgische etno-filmmaker' en wordt samen met de documentaire 'Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle' vertoond.

Credits

regisseur: Robert De Wavrin
componist: Maurice Jaubert
producent: Sol Lesser
scenario: Irene Kuhn
montage: Carl Himm

productiehuis: Compagnie Universelle Cinématographique (CUC)

Meer info

Land: België - Frankrijk
jaar: 1930

Filmografie

MARQUIS ROBERT DE WAVRIN: Au coeur de l'Amérique du Sud (1924), Les sucreries du Nord-Ouest de l'Argentine (1925), Les indiens du Gran-Chaco (1925), Les chutes de l'Iguaçu (1925), Le Paraguay (1925), Au pays du scalp (1930).

Technical Specs

Online communicatie door Lavagraphics