World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Film Fest Gent - Art Cinema OFFoff: To Be Alive!
Gearchiveerd: Art Cinema OFFoff: To Be Alive! - Een avond met expanded film performances

Gearchiveerd
duur: 210 minuten

Film Fest Gent and Vooruit present

In 1964 maken Alexander Hammid en Francis Thompson de documentaire 'To Be Alive!' voor de Wereldtentoonstelling in New York. De korte docu wordt er één van de absolute publiekstrekkers. Niet zozeer de inhoud spreekt het publiek aan, als wel de visuele ervaring van het werk: drie projectoren en drie schermen die samen één verhaal vertellen. Een jaar later sleept de film zelfs de Oscar voor beste documentaire in de wacht, wellicht het grootste succes dat een 'expanded film' ooit heeft gekend.

Tijdens 'To Be Alive!' in de Vooruit wordt niet alleen teruggeblikt op de geschiedenis van de expanded film, maar wordt vooral getoond hoe levend dit medium vandaag nog is.

William Raban is één van de pioniers van de Britse structural en expanded filmscène. In de jaren 1970 lag hij aan de basis van de Londense Filmmakers Cooperative en maakte hij furore met films die getoond werden met twee of drie 16mm projectoren. In de Vooruit tonen we verschillende van deze werken en voert Raban bovendien zijn legendarische performance 'Take Measure' uit 1973 nog een keer op.
- Take Measure, 1973, live performance, silent
- Angles of Incidence, 1973, 8', colour, 2 x 16mm, silent
- Surface Tension, 1976, 15', b/w, 2 x 16mm
- Diagonal, 1973, 5', colour, 3 x 16mm

De Franse Christophe Auger richtte in de jaren 1980 mee METAMKINE op, een groep die in navolging van de punk vooral bekend werd met hun sterke visuele en auditieve performances. In zijn solowerk gaat Auger's onderzoek naar het visuele beeld verder en creëert hij met behulp van verschillende projectoren een 'film' die louter performatief is en per opvoering een ander verhaal vertelt.
- Live performance, 2017, (+/-) 30', colour, 2 x 16mm - torch light - halogen light - optical lenses - sheet projector...

Simon Liu, een Amerikaan met wortels in Hongkong, is dan weer één van de sterren van de New Yorkse underground. Liu gebruikt verschillende 16mm projectoren om een amalgaam van kleuren en ritmes te genereren die samen één beeld en één verhaal vormen. Veelal dromerige beelden uit het familieleven van Liu worden samengebracht in een nieuw intiem en poëtisch beeld. Hoewel zijn werk recent ondermeer te zien was in Centre Pompidou, Werkstatt der Kulturen in Berlijn, het Rotterdams Filmfestival en in het Whitney Museum in New York, is dit de eerste keer dat Liu zijn werk toont in België.
- Highview, 2017, 20', colour, 4 x 16mm
- Cluster Click City Sundays, 2017, 20', colour, 3 x 16mm

Het Venezolaans-Spaans duo Adriana Vila Guevara en Luis Macias tenslotte tonen hun nieuwste werk 'Even Silence is Cause of Storm', een filmperformance die met vier diaprojectoren, twee 16mm projectoren en de elektronische muziek van Alfredo Costa Monteiro onze gespannen relatie met de natuur onderzoekt. Een ervaring die hypnotiserend, subtiel en gewelddadig blijkt te zijn...
- Even Silence is Cause of Storm, 2016, (+/-) 40', colour, 2 x 16mm - 4 x slide projector

Credits

Meer info

Technical Specs

formaat: SPECIAL

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools