World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Film Fest Gent - Art Cinema OFFoff: Barbara Rubin & Jack Smith
Gearchiveerd: Art Cinema OFFoff: Barbara Rubin & Jack Smith (1963)

regisseur: Barbara Rubin, Jack Smith

Gearchiveerd
duur: 73 minuten
Avant-Garde / Experimenteel, Kortfilm

Barbara Rubin was de even engelachtige als stoutmoedige matchmaker en ambassadeur van de New Yorkse undergroundscene in de jaren 1960. Ze stelde Bob Dylan voor aan Allen Ginsberg, The Velvet Underground aan Andy Warhol en liet Knokke-Zoute kennis maken met Jack Smiths schandaleuze Flaming Creatures. Samen met Jonas Mekas smokkelde ze de film in haar rugzak binnen op het EXPRMNTL filmfestival. Op haar zeventiende filmde ze Christmas on Earth, door Mekas bejubeld als "down to earth beauty, so real as only a terrible beauty can be." Deze experimentele kortfilm - de werktitel was 'Cocks and Cunts' - toont expliciete seksscènes met beschilderde en gemaskerde performers. De film bestond uit twee bobijnen die over elkaar geprojecteerd worden, de ene als een insert van de andere. Nog vóór haar dertigste keerde Rubin de New Yorkse kunstscene de rug toe. Ze stierf op 35 aan een postnatale infectie bij de geboorte van haar vijfde kind.
Naar aanleiding van de premiere van Barbara Rubin and the Exploding NY Underground, werkte Artcinema OFFoff een speciaal programma uit met:
'Flaming Creatures' van Jack Smith, de schandaleuze experimentele undergroundfilm uit 1963 die Barbara Rubin binnensmokkelde op het 'Third International Experimental Film Exhibition' in Knokke-Zoute om die daar tegen de zin van de organisatoren en de politie te tonen.

en

Christmas on Earth van Barbara Rubin.

NY underground: Smith versus Rubin
In Kunsthal Gent
Lange Steenstraat 14
Gent

Programma: Isolde Vanhee

Credits

regisseur: Barbara Rubin, Jack Smith

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Geen ond.
Land: Verenigde Staten
jaar: 1963

Filmografie

BARBARA RUBIN: Christmas on Earth (1963, short)

JACK SMITH: Buzzards Over Bagdad (1951, short), The Yellow Sequence (1963, short), Overstimulated (1963, short), Normal Love (1963), Flaming Creatures (1963), Scotch Tape (1963, short), No President (1967).

Technical Specs

formaat: 35 mm
kader: 1:1,33
Online communicatie door Wisefools