VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Apres Mai
Gearchiveerd: Apres Mai - Something In The Air

regisseur: Olivier Assayas

Met: Lola Créton (Christine), Dolores Chaplin (Actrice Londres), Victoria Ley (Show-going hippy), India Menuez (Leslie), Clement Metayer (Gilles), Nathanjohn Carter (German Soldier), Felix Armand (Alain), Nick Donald (German Soldier), a.o.

Gearchiveerd
Film Fest Gent - Apres Mai

‘Après mai’ is Olivier Assayas’ eerste film sinds ‘Carlos’ (2010), de vijfenhalf uur durende epische kroniek over het leven van de Venezolaanse revolutionair en terrorist Ilich Ramírez Sánchez, beter bekend als Carlos De Jakhals. In zekere zin vindt Assayas met ‘Après mai’ aansluiting bij ‘Carlos’, aangezien hij opnieuw terugkeert naar de door revoluties gekenmerkte vroege jaren 70. Dit keer volgt hij echter de strubbelingen van een groep achttienjarigen, die zich in het Parijs van 1971 bezigen met vrijwilligerswerk voor linkse bladen en protestmarsen tegen de corrupte bourgeoisie. Assayas concentreert zich op Gilles, die na een breuk met de rebelse Laure en een iets te precies gemikte molotovcocktail, met zijn nieuwe vriendin Christine naar Italië trekt. Onderweg wisselt hij zijn schilderambities in voor een passie voor de cinema. Je hoeft met andere woorden niet ver te zoeken om de semi-autobiografische toetsen in ‘Après mai’ te ontwarren. Net als Gilles is Assayas de zoon van een televisiescenarist, die opgroeide en zich niet onbetuigd liet in het woelige Parijs van de jaren 70. De film is evenwel vooral opmerkelijk omwille van de genuanceerde manier waarop Assayas een balans vindt tussen een zeker nostalgisch begrip voor de beslommeringen van de tieners en een kritische reflectie over hun energieke, maar soms ook naïeve revolutiedrift. Daarvoor kan hij opnieuw een beroep doen op huiscameraman Éric Gautier, die net als in ‘L’heure d’été’ en ‘Clean’ de camera als een penseel hanteert en impressionistisch belichte composities afwisselt met een vederlicht bewegende camera. Mede daardoor is ‘Après mai’ een waardig volgend hoofdstuk in het oeuvre van een van de meest fascinerende en geïnspireerde Franse filmmakers van de post-nouvelle vague.

Credits

regisseur: Olivier Assayas
producent: Charles Gillibert, Nathanaël Karmitz & Marin Karmitz

productiehuis: MK2

Meer info

Filmografie

OLIVIER ASSAYAS (1955): Copyright (1979, Short), Rectangle - Deux chansons de Jacno (1980, Short), Laissé inachevé à Tokyo (1982, Short), Winston Tong en studio (1984, Documentary Short), Disorder (1986), Winter's Child (1989), Paris s'éveille (1991), A New Life (1993), L'eau froide (1994), Tous les garçons et les filles de leur âge... (1994, TV Series, Director of 1 Episode), Irma Vep (1996), Sans titre (1997, Documentary Short), Cinéma, de notre temps (1997, TV Series Documentary, Director… Toon meer

Technical Specs

Andere festival films van regisseur Olivier Assayas

2016:Personal Shopper
1994:L'Eau froide
Online communicatie door Lavagraphics