World soundtrack awards
 
ADN
Gearchiveerd: ADN - DNA (2020)

regisseur: Maïwenn

componist: Stephen Warbeck
Met: Maïwenn, Fanny Ardant, Louis Garrel, Marine Vacth

Gearchiveerd
duur: 90 minuten
Drama, Familiefilm

Officiële Selectie - In Competitie

Op een bloedhete augustusdag in Parijs brengt Neige samen met haar kinderen, broers, zussen, neef, tante en moeder een bezoek aan haar Algerijnse grootvader Emir, die aan Alzheimer lijdt in het bejaardentehuis. Er wordt wat heen en weer gegrapt en een schrijfster komt het afgewerkte boek uitdelen waarin Emirs levensverhaal is opgetekend. Wanneer hij plots overlijdt, laaien de familieruzies hoog op. Voor Neige was het haar grootvader die haar beschermde tegen een moeilijke thuissituatie. Het wordt het begin van een heuse zoektocht naar haar ware identiteit.

Regisseur en hoofdrolspeler is Maïwenn, de Franse actrice bekend uit o.a. Léon (1994) en The Fifth Element (1997) en gewaagde rollen in films als Haute tension (2003). In 2006 maakte ze de sprong naar het regisseren met Pardonnez-moi, haar autobiografische langspeeldebuut waarin ze ook zelf meespeelde. Na Le bal des actrices (2009) maakte ze in 2011 indruk met Polisse, een confronterend drama over de Parijse zedenpolitie die kindermishandeling opspoort, waarmee ze de prestigieuze Prix du Jury op het filmfestival van Cannes won. Met Mon roi (2015), een sterk verhaal over liefde en destructie, scheerde ze opnieuw hoge toppen in Cannes, getuige de minutenlange staande ovatie die de film te beurt viel.

Aanvankelijk zou Maïwenn afgelopen mei voor de derde keer op de rode loper staan in Cannes, maar corona besliste er anders over. Samen met Mathieu Demy schreef ze dit indringende (zelf)portret dat de kijker dankzij de observerende camera laat ervaren hoe intens gecompliceerd bloedbanden kunnen zijn. Haar gemengde roots - ze is van Bretoense, Vietnamese, Franse én Algerijnse afkomst - vormden mee de basis voor de film. Vol overtuiging kruipt ze in de huid van de onzekere Neige, die zichtbaar gebukt gaat onder haar bewogen verleden. In de bijrollen zien we onder meer een sublieme Fanny Ardant als de hardvochtige, onbuigzame moeder van Neige en Louis Garrel als haar ex en luisterend oor.

ADN is een confronterende brok emotioneel doorleefde cinema, zonder overdadig in pathos te baden. De harde realiteit wordt in de film afgewisseld met af en toe humoristische momenten. Mede dankzij de fraaie score van Stephen Warbeck (Shakespeare in Love, Billy Elliot, De zaak Alzheimer) winnen zowel het verhaal als de personages aan authenticiteit.

ADN is een confronterende brok emotioneel doorleefde cinema, zonder overdadig in pathos te baden. De harde realiteit wordt in de film afgewisseld met af en toe humoristische momenten.

Credits

regisseur: Maïwenn
componist: Stephen Warbeck
producent: Pascal Caucheteux
scenario: Mathieu Demy & Maïwenn
montage: Laure Gardette
fotografie: Sylvestre Dedise

productiehuis: Why Not Productions

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Nl ond.
Land: Frankrijk - Algerije
jaar: 2020

Filmografie

MAIWENN: I'm an actrice (2004), Pardonnez-moi (2006), All About Actresses (2009), Polisse (2011), Mon Roi (2015), ADN (2020)

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools