World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
A White, White Day
Gearchiveerd: A White, White Day - Hvítur, Hvítur Dagur (2019)

regisseur: Hlynur Pálmason

componist: Edmund Finnis
Met: Ingvar Sigurdsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason, e.a.

Gearchiveerd
duur: 109 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie

"Op de dagen dat het wit van de lucht overeenkomt met het wit op de grond kunnen de doden nog praten met zij die leven." Deze bevreemdende openingszin, verwijzend naar een oud IJslands spreekwoord, zet de toon voor 'A White, White Day', de tweede speelfilm van de IJslandse regisseur Hlynur Pálmason, wiens debuut 'Winter Brothers' vorig jaar nog te zien was op Film Fest Gent. Tijdens die boodschap raakt een wagen van de weg in een landschap waar de zichtbaarheid zo goed als nihil is. Het slachtoffer is de echtgenote van Ingimundur, een politieman van het type ruwe bolster, blanke pit. Na het ongeluk keert hij in zichzelf - hij bezoekt met frisse tegenzin de therapeut die de politie hem toewijst - en hij legt zich toe op het opknappen van zijn woning. Daarnaast wordt hij geplaagd door schijnbaar onverklaarde opstoten van agressie. Dat wordt er niet beter op als hij spullen van zijn vrouw begint op te ruimen en door wat hij vindt een vermoeden krijgt dat ze een verhouding had. Zijn speurdersinstinct zal het rouwproces een heel andere wending geven. Gelukkig is er nog zijn oogappel Salka, de kleindochter voor wie hij zijn leven zou geven, maar die hij op zijn lastigste momenten toch niet ontziet. Wat hem vervolgens een extra dosis schuldgevoel bezorgt.

Hoofdacteur Ingvar Eggert Sigurðsson (een van de politieagenten uit de televisieserie 'Trapped') is de dominerende kracht van 'A White, White Day'. Hij vult het scherm zo goed als de hele film en zet een vertolking neer waarin hij onder een laag woede, paranoia en agressiviteit zijn personage op een subtiele wijze laat evolueren. Niet verrassend als je weet dat Pálmason de rol speciaal voor Sigurðsson geschreven heeft, een acteur met wie hij voor het eerst samenwerkte voor zijn afstudeerfilm. De regisseur vertelt het verhaal van deze losgeslagen man met een opvallende rust. Shots mogen best een tijdje duren en zijn voorliefde voor sprekende details, gefilmd in prachtige close-ups is overduidelijk. Pálmason is een uitgesproken visuele verteller over wie de internationale pers het roerend eens is dat hij nog veel mooie dingen zal laten zien. Nóg dus, want 'A White, White Day' is alvast een visitekaartje om u tegen te zeggen.

"De regisseur vertelt het verhaal van een losgeslagen man met een opvallende rust. Shots mogen best een tijdje duren en zijn voorliefde voor sprekende details, gefilmd in prachtige close-ups is overduidelijk."

Credits

regisseur: Hlynur Pálmason
componist: Edmund Finnis
producent: Anton Máni Svansson
scenario: Hlynur Pálmason
montage: Julius Krebs Damsbo
fotografie: Maria von Hausswolff

productiehuis: Join Motion Pictures

Meer info

dialoog: IJslands
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Ijsland - Denemarken - Zweden
jaar: 2019

Filmografie

HLYNUR PALMASON: A Day or Two (2012, short), En maler (2013, short), Seven Boats (2014, short), Winter Brothers (2017), A White, White Day (2019).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35

Andere festival films van regisseur Hlynur Pálmason

2018:Winter Brothers

Foto's

Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools