World soundtrack awards
A Man of Integrity
Gearchiveerd: A Man of Integrity - Lerd (2017)

regisseur: Mohammad Rasoulof

componist: Peyman Yazdanian
Met: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi, e.a.

Gearchiveerd
duur: 117 minuten
Drama, Politiek

Officiële Selectie - In Competitie

De Iraanse overheid probeert het werk van regisseur Mohammad Rasoulof ('Iron Island', 'The White Meadows') al jaren onmogelijk te maken. Net als landgenoot en collega-filmmaker Jafar Panahi ('Taxi', 'Offside') kreeg Rasoulof een verbod opgelegd om films te maken in zijn thuisland en zelfs een veroordeling tot zes jaar gevangenis, later omgezet tot een jaar, vanwege kritiek op het regime. Desondanks stelde hij in 2013 'Manuscripts Don't Burn' voor op het filmfestival van Cannes, een vlijmscherpe aanklacht tegen de Iraanse geheime dienst. En ook nu blijft hij 'the powers that be' uitdagen met 'A Man of Integrity', een drama dat hij clandestien draaide en via een USB-stick het festival van Cannes binnensmokkelde. De film werd er onderscheiden met de hoofdprijs binnen de nevensectie Un Certain Regard. Spilfiguur in het verhaal is Reza, een charismatische man die samen met zijn vrouw Hadis en hun zoon een simpel leven leidt op het Noord-Iraanse platteland. Het gezin leeft er van een vissenkwekerij. Reza wordt door de andere boeren echter argwanend bekeken omdat hij koppig weigert om zich in te laten met de systematische corruptie en omkoperij die de samenleving in een wurggreep houdt. Hij is, tenslotte, een integer man die zich nog liever in elkaar laat slaan dan zich te wenden tot illegale praktijken om zijn achterstallige betalingen af te lossen. Zijn leven wordt een pak moeilijker wanneer een mysterieus, niet nader genoemd bedrijf, dat nauwe banden heeft met de lokale overheden, het op zijn stuk land gemunt heeft. Het hek is helemaal van de dam wanneer hij een deel van zijn vissen dood aantreft nadat het irrigatiekanaal dat hen van water en voedsel voorziet, werd afgesloten. Langzaam maar zeker realiseert de woedende en wanhopige Reza zich dat hij moet opboksen tegen intimiderende krachten die zijn petje te boven gaan.

"Langzaam maar zeker realiseert Reza zich dat hij moet opboksen tegen intimiderende krachten die zijn petje te boven gaan."

'A Man of Integrity' is een krachtig en ongemeen moedig drama waarin Rasoulof zijn thuisland portretteert als een autoritaire samenleving zonder enig moreel kompas, waar corruptie en samenzweringen hoogtij vieren. De film haalt het maximum uit de hoofdvertolking van acteur Reza Akhlaghirad en puurt een fatalistische, grimmige sfeer uit de winterse landschappen van landelijk Iran. (A.I.)

Credits

regisseur: Mohammad Rasoulof
componist: Peyman Yazdanian
producent: Mohammad Rasoulof
scenario: Mohammad Rasoulof
montage: Meysam Muini & Mohammadreza Muini
fotografie: Ashkan Ashkani

Meer info

dialoog: Perzich, Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
land: Iran
jaar: 2017

Filmografie

MOHAMMAD RASOULOF (1972): The Twilight (2002), Iron Island (2005), Head Wind (2008), The White Meadows (2009), Goodbye (2011), Manuscripts Don't Burn (2013), A Man of Integrity (2017).

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Lavagraphics