VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
A Few Cubic Meters of Love
Gearchiveerd: A Few Cubic Meters of Love - Chand Metre Moka'ab Eshgh (2014)

regisseur: Jamshid Mahmoudi

componist: Mehdi Zadeh Sahand
Met: Hasiba Ebrahimi, Nader Fallah, Masoud Mirtaheri, e.a.

Gearchiveerd
duur: 90 minuten
Romantisch, Drama

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - A Few Cubic Meters of Love

"Romeo en Julia voor de geglobaliseerde wereld", zo werd de aangrij- pende Iraans-Afghaanse coproductie 'A Few Cubic Meters of Love' aangekondigd toen die vorig jaar Afghanistan vertegenwoordigde als officiële inzending van de Oscars. Gesitueerd in de desolate buitenwij- ken van Teheran, tussen de containers en barakken, worden illegale Afghaanse vluchtelingen tegen een schabouwelijk loon ingeschakeld als fabrieksarbeiders. Het is in die onwaarschijnlijke omstandigheden dat een jongen en een meisje voor elkaar vallen. Saber is een Iraanse weestiener die zijn vader verloor en in de fabriek van zijn nonkel werkt. Marona raakte haar moeder kwijt tijdens een Afghaans bombardement, en is met haar vader, een voormalige soldaat, naar Iran gevlucht. Een sjofele container is de cocon die deze twee tortelduifjes scheidt van de boze buitenwerld, de enige plek waar ze heimelijk hun dagelijkse beslommeringen ontglippen, en troost vinden in elkaars armen, al is het maar voor een paar minuten. Tot, zoals bij alle andere tragische liefdesverhalen, het noodlot keihard toeslaat. Marona's vader wordt maar half zoveel betaald als zijn Iraanse collega's. En wanneer de politie zijn kamp binnenvalt en verneemt dat hij illegaal tewerkgesteld is, worden ze het land weer uitgezet. 'A Few Cubic Meters of Love' mag dan wel de ware liefde verkondigen, de context wordt er niet minder dramatisch op als je weet dat de film gebaseerd is op ware feiten die hebben plaatsgevonden in Afghanistan. Wat de Afghaans-Iraanse cineast Jamshid Mahmoudi met dit sociaalrealistisch drama onder- scheidt van de grijze massa, zijn de pakkende vertolkingen van een cast bestaande uit non-professionele acteurs, veelal fabrieksarbei- ders uit de buurt. De zwalpende cinematografie van DOP Morteza Ghafouri zet de benauwde wereld van de protagonisten extra in de verf. "Ik wilde het pijnlijke samenlevingsmodel van de Afghanen en de Iraniërs tonen door de ogen van twee gedoemde geliefden", aldus de regisseur. Als je ziet hoe hij erin slaagt de spanning er tot op het einde vakkundig in te houden, zul je verbaasd zijn dat dit nog maar Mahmoudi's eerste langspeler is.

JAMSHID MAHMOUDI

Jamshid Mahmoudi werd in 1983 geboren in Afghanistan. Toen hij amper één jaar oud was, is hij samen met zijn familie gevlucht naar Pakistan, en daarna zochten ze hun heil in Iran. Hij kreeg al op vroege leeftijd het filmvirus te pakken, en werkte samen met zijn broer, Navid Mahmoudi, aan enkele tv-projecten. Hij begon als assistent-regisseur, maar in 2008 regisseerde hij zijn eerste tv-film. In 2012 begon hij met de productie van zijn regiedebuut, 'A Few Cubic Meters', samen met Navid. De film vertrok vanuit een waargebeurd verhaal dat plaatsvond in Kaboel. (A.I)

Credits

regisseur: Jamshid Mahmoudi
componist: Mehdi Zadeh Sahand
producent: Navid Mahmoudi
scenario: Jamshid Mahmoudi & Navid Mahmoudi
montage: Sepideh Abdolvahab
fotografie: Morteza Ghafouri

productiehuis: Aseman-Parvaz Film

Meer info

dialoog: Perzisch
ondertitels: Nl/Eng ond.
land: Afghanistan
jaar: 2014

Filmografie

JAMSHID MAHMOUDI (1983): Ageh Yek Rouz Zanha (2006, short), Delet Oumad (2007, short), A Few Cubic Meters of Love (2014).

Technical Specs

klank: Dolby Digital SRD
formaat: DCP
kader: 16/9
FPS: 24

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Lavagraphics