World soundtrack awards
 
3 Days in Quiberon
Gearchiveerd: 3 Days in Quiberon - 3 Tage in Quiberon (2018)

regisseur: Emily Atef

componist: Christoph Kaiser, Julian Maas
Met: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner, e.a.

Gearchiveerd
duur: 115 minuten
Biografie, Drama

Officiële Selectie - In Competitie

Romy Schneider was de meest gevierde actrice van de Europese cinema in de jaren '60 en '70. Bekendheid verwierf ze al op haar vijftiende met haar rol als de Oostenrijkse keizerin Elisabeth in de 'Sissi'-trilogie (1955-1957). Daarna speelde ze nog mee in films van regisseurs als Orson Welles, Luchino Visconti en Claude Sautet en in 'La Piscine' (1969) met haar toenmalige minnaar Alain Delon, waarmee ze de Brangelina van hun tijd vormde.  

In '3 Days in Quiberon' van de Duitse regisseur Emily Atef wordt de Oostenrijkse actrice weergaloos vertolkt door Marie Bäumer, die verbluffend hard op haar lijkt. De film is geen biopic over haar leven van begin tot eind, maar een fictieve reconstructie van het geruchtmakende interview dat ze in 1981 gaf aan een journalist en een fotograaf van het Duitse tijdschrift Stern, terwijl ze met haar beste vriendin ingecheckt was in een luxueus spa-hotel in het Bretoense kuststadje Quiberon. De filmdiva zat op dat moment slecht in haar vel: ze worstelde met haar beroemdheid en privéleven, en verdoofde haar angsten en depressies met grote hoeveelheden alcohol, sigaretten en medicijnen.  

Ondanks haar slechte ervaringen met de Duitse pers, stemde ze toch toe voor een groot interview en bijbehorende fotoshoot. En dat tegen de waarschuwingen van haar vriendin in, die met lede ogen aanzag hoe diep ze zat. Haar doel was voorgoed afrekenen met het tuttige Sissi-imago dat haar al sinds haar tienerjaren achtervolgde. "Ik ben Sissi niet. Ik ben een ongelukkige 42-jarige vrouw en mijn naam is Romy Schneider," luidt de beroemde quote. Daarom gaf ze haar hart en ziel bloot aan de jonge en ambitieuze journalist Michael Jürgs, van wie je je kunt afvragen of hij toen geen misbruik maakte van haar kwetsbaarheid. Dat gesprek en de wereldberoemde zwart-witfoto's die de fotograaf Robert Lebeck, een oude vlam van Schneider, tijdens het interview maakte, vormen de ruggengraat van deze film. Het is een kat-en-muisspel van drie dagen vol wederzijdse manipulatie en gemoedswisselingen.   

Het zou Schneiders laatste interview worden. Een jaar later, op 29 mei 1982, werd ze dood aangetroffen in haar woning in Parijs: overleden aan een gebroken hart na de dood van haar zoontje. Ze was amper 43 jaar. '3 Days in Quiberon' is een respectvol eerbetoon aan een tragische en veel te vroeg overleden vrouw, gedraaid in nostalgische zwart-witbeelden. (A.I.) 

Credits

regisseur: Emily Atef
componist: Christoph Kaiser, Julian Maas
producent: Karsten Stöter
scenario: Emily Atef
montage: Hansjörg Weißbrich
fotografie: Thomas W. Kiennast

productiehuis: Dor Film Produktionsgesellschaft

Meer info

dialoog: Duits, Frans, Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Duitsland - Oostenrijk - Frankrijk
jaar: 2018

Filmografie

EMILY ATEF (1973): XX to XY: Fighting to Be Jake (2003, short), Asyl (2004), Molly's Way (2005), The Stranger in Me (2008), Töte mich (2012), Wunschkinder (2016, TV movie), Die Königin der Nacht (2017, TV movie), 3 Tage in Quiberon (2018).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools