World soundtrack awards
 

Festival edities

47 jaar festivalhistoriek, van 1974 tot 2020

Selecteer een jaar:

39e editie Filmfestival Gent

Met 139.000 bezoekers was de 39e editie van het festival alweer een recordeditie. 

Hoogtepunten waren de openingsavond met ‘The Broken Circle Breakdown’, alle andere Belgische filmpremières, de uitreiking van de Joseph Plateau Honorary Award door de Dardenne broers aan de Taviani broers, de Joseph Plateau Honorary Award voor Emmanuelle Riva (‘Amour’), het bezoek van Benedict Cumberbatch (‘Parade’s End’) en Ezra Miller (‘The Perks of Being A Wallflower’) de twee 007-concerten met Vlaamse artiesten in ’t Kuipke en het James Newton Howard-concert na de uitreiking van de 12e World Soundtrack Awards.

Thomas Vinterbergs ‘Jagten’ (‘The Hunt’) heeft op het 39e Filmfestival Gent de Port of Ghent Publieksprijs gewonnen. De film kreeg van het festivalpubliek de hoogste waardering (4,79 op 5).

De Canvas Publieksprijs, uit een selectie van vijf films met het Canvas-label, gaat ook naar ‘Jagten’. De film wordt daarom aangekocht door de aankoopdienst van VRT voor uitzending.

 

Dat we dit jaar nog meer bezoekers over de vloer kregen dan bij de vorige editie bewijst dat het publiek onze mix van scherpe cinefiele keuzes en kwaliteitsvolle cinema voor een breed publiek wist te appreciëren.

De drastische herstructurering van het programma, met een opwaardering van de competitie,  duidelijker gedefinieerde secties en meer parcours om je door het programma te gidsen, maakte in deze drukke tijden het aanbod overzichtelijker en makkelijker ‘leesbaar’.

Door de grote prijs toe te kennen aan Tabu van Miguel Gomez bekroonde de jury originaliteit, durf en creativiteit. De publieksprijs voor Jagten van Thomas Vinterberg bewijst dat er een toekomst is voor intelligente en maatschappelijk revelante cinema. De massale belangstelling voor een achttal Vlaamse producties in de meest diverse genres toonde aan dat het succes van de nieuwe Vlaamse film geen voorbijgaande hype is maar een blijvend teken van erkenning van eigen talent.

Er zat meer dan ooit muziek in deze 39e editie van Filmfestival Gent. Met grote en kleine concerten: James Newton Howard en Pino Donaggio op  de Word Soundtrack Awards, het kruim van de Vlaamse en Belgische rock/pop en jazz op het dubbele 007 In Concert. Maar ook met ‘the sound of crime’ van B-Movie Orchestra,  gitarist Marc Ribots versie van beroemde  film noir soundtracks en Hitchcocks The Lodger  met live muziek. Nooit eerder was de band en de kruisbestuiving tussen de film-en muziek sector zo prominent: films met soundracks van Triggerfinger (Offline) en Ozark Henry (Le Monde nous appartient), een doorlopende David Bowie mix van Soulwax (Dave), een Vlaamse cast (Johan Heldenbergh en Veerle Baetens in The Broken Circle Breakdown) die Amerikaanse bluegrass vertolkt,  een documentaire (The Sound of Belgium) over het unieke geluid van de New Beat, een score van huisdirigent van het festival Dirk Brossé voor de ambitieuze Britse serie Parade’s End.

De techniek en de taal van de film werd verder uitgediept in een muziekseminarie van Michel Schöpping; masterclasses van de kritische Iraanse cineast Massoud Bakshi en van de Chinese schrijfster, filmmaakster en jurylid Xiaolu Guo; een debat over de impact van digitale cinema op de esthetiek van de film; een panelgesprek over de filmbewerking van het oorspronkelijke toneelstuk The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-ups of Alabama.

Voor wie zich verder in de geschiedenis van de film wilde verdiepen was er de epische 15 uur lange marathon The Story of Film: An Odyssey van Mark Cousins en de wereldpremière (met dank aan Cinematek) van een nooit eerder vertoonde versie van Chris Markers fotoroman-experiment La Jetée (1962). En natuurlijk ook de tentoonstelling  gewijd aan de grootste Franse/Duitse actrice van haar generatie, Romy Schneider, nog tot 13/1/2013 te bewonderen  in het Gentse Caermersklooster. Het medium film sijpelde ook op verrassende wijze door in de installaties, performances en concerten van het Almost Cinema luik, in samenwerking met Vooruit.

De vele gasten uit binnen-en buitenland zorgden niet alleen voor de rode loper momenten maar ook voor interactie met het publiek via introducties en Q & A’s. De verscheidenheid aan gasten weerspiegelende de diversiteit van het programma: van een aanstormend talent uit de Amerikaanse indie-cinema , Ezra Miller uit The Perks of Being a Wallflower,  tot de iconische Franse filmactrice Emannuelle (Hiroshima Mon Amour) Riva uit Michael Haneke’s  Amour. De uitreiking van de oeuvreprijs aan Paolo en Vittorio Taviani door Jean-Pierre en Luc Dardenne zorgde dan weer voor een moment dat in één krachtig beeld samenbalde waar het Filmfestival Gent voor staat:  de viering van auteurscinema van alle landen, culturen en generaties.

We zien  u graag allemaal terug op de 40e editie van Filmfestival Gent, van 8  tot 19 oktober 2013.”

Patrick Duynslaegher
Artistiek directeur

Film Fest Gent - 2012
Film Fest Gent - Kid

Kid

Film Fest Gent - Rae

Rae

Online communicatie door Wisefools