World soundtrack awards
Kies je dag:
Anna Karenina
Gearchiveerd: Anna Karenina

regisseur: Joe Wright

componist: Dario Marianelli
Met: Keira Knightley (Anna Karenina), Aaron Taylor-Johnson (Count Vronsky), Kelly Macdonald (Dolly), Jude Law (Alexei Karenin), Matthew Macfadyen (Oblonsky), Olivia Williams (Countess Vronskaya), Emily Watson (Countess Lydia), Alicia Vikander (Kitty), Michelle Dockery (Princess Myagkaya), a.o.

Gearchiveerd
Film Fest Gent - Anna Karenina

Joe Wright is zonder twijfel de meest geschikte regisseur om de eerste adaptatie van Leo Tolstojs monumentale klassieker ‘Anna Karenina’ sinds 1997 te regisseren. De Londenaar bewees eerder al dat hij het best in zijn sas is met klassiekers uit de wereldliteratuur, getuige zijn met Oscarnominaties overladen verfilmingen van ‘Pride & Prejudice’ (2005) en ‘Atonement’ (2007). Net als in die twee virtuoos geregisseerde films reserveerde Wright opnieuw een hoofdrol voor zijn muze Keira Knightley als de overspelige Anna Karenina. Hij flankeert haar hier door Jude Law als haar echtgenoot, de succesvolle politicus Alexei Karenin en Aaron Taylor-Johnson als haar minnaar Vronsky. Wright etaleert opnieuw zijn typische mise-en-scène, met heel wat oog voor weelderige details en majestueuze cameravoering. In ‘Anna Karenina’ gaat hij evenwel nog stoutmoediger dan voorheen te werk. Het scenario van Sir Tom Stoppard (Oscarlaureaat voor ‘Shakespeare in Love’ en verantwoordelijk voor het script van de prestigieuze reeks ‘Parade’s End’, ook te zien op dit filmfestival) benadert het bekende verhaal van Anna immers als een soort theaterstuk-in-de-film. Wright filmde nagenoeg alle actie op een reusachtige, als levend theater geconstrueerde soundstage. Op die manier creëerde hij, met dank aan de subtiel belichte tableaus van vaste cameraman Seamus McGarvey en de fabelachtige score van vaste componist Dario Marianelli, een theatrale esthetiek, die velen aan Baz Luhrmann linkten, maar minstens evenveel wegheeft van de fonkelende Technicolorcomposities van Powell en Pressburger.

Credits

regisseur: Joe Wright
componist: Dario Marianelli
producent: Tim Bevan & Paul Webster

Meer info

Filmografie

JOE WRIGHT (1972): Crocodile Snap (1997 short), The End (1998 short), Nature Boy (TV mini-series - 3 episodes, 2000), Bob & Rose (TV series - 4 episodes, 2001), Bodily Harm (2002 TV mini-series), The Last King (TV mini-series - 4 episodes, 2003), Pride &

Technical Specs

Online communicatie door Lavagraphics