World soundtrack awards
 
The Broken Circle Breakdown
Gearchiveerd: The Broken Circle Breakdown

regisseur: Felix van Groeningen

Met: Veerle Baetens (Elise), Johan Heldenbergh (Didier), Nell Cattrysse (Maybelle), Geert Van Rampelberg (William), Nils De Caster (Jock), Robbie Cleiren (Jimmy), Bert Huysentruyt (Jef), Jan Bijvoet (Koen), Blanka Heirman (Denise), a.o.

Film Fest Gent - The Broken Circle Breakdown

Het filmfestival vond de gedroomde openingsfilm voor haar 39e editie opnieuw binnen de eigen contreien. Op 9 oktober trapt Gentenaar Felix van Groeningen het festival af met zijn vierde film ‘The Broken Circle Breakdown’. Die is gebaseerd op ‘The Broken Circle Breakdown Featuring The Cover-ups of Alabama’, het alom bejubelde theaterstuk van Compagnie Cecilia. Drijvende kracht achter de voorstelling was Johan Heldenbergh, die al met van Groeningen samenwerkte voor ‘Steve + Sky’ en ‘De helaasheid der dingen’. Toen de regisseur ging kijken, voelde hij intuïtief aan dat hij stuk het moest verfilmen, al kostte het hem enige tijd te ontdekken op welke manier. ‘The Broken Circle Breakdown’ gaat over de verrassende liefde tussen tattooshopuitbaatster Elise en bluegrassmuzikant Didier. Wanneer ze elkaar ontmoeten slaat de vonk meteen over, maar jaren later, wanneer hun dochtertje Maybelle ernstig ziek blijkt, drijven onderliggende verschillen genadeloos boven. Dat Heldenbergh de rol van Amerikaliefhebber Didier zou hernemen, bleek een evidentie, maar aan de casting van Veerle Baetens ging een lange reeks audities vooraf. De wisselwerking met Heldenbergh is echter indrukwekkend. Bovendien zijn alle bluegrassnummers, die de film haar typische sfeer verlenen, door de acteurs zelf ingezongen en gespeeld. Die sfeer is opnieuw zeer verschillend van de vorige films van van Groeningen, die daarmee zijn gave bevestigt om zich steeds opnieuw een ander universum eigen te maken, zonder zijn persoonlijke stijl te verloochenen. Na ‘De helaasheid’ werd zijn talent reeds internationaal geroemd, met een selectie voor de Quinzaine des réalisateurs in Cannes als voornaamste onderscheiding. Het Amerikaanse magazine Indiewire nam ‘The Broken Circle Breakdown’ alvast op in haar ‘Fall Festival Wishlist’. Bij deze zijn ze op hun wenken bediend.

Credits

regisseur: Felix van Groeningen
producent: Dirk Impens

productiehuis: Topkapi Films

Meer info

Filmografie

FELIX VAN GROENINGEN: 50CC (2000, Short), Steve + Sky (2004), Dagen Zonder Lief (2007), De Helaasheid der Dingen (2009), The Broken Circle Breakdown (2012)

Technical Specs

Andere festival films van regisseur Felix van Groeningen

2018:Beautiful Boy
2009:De Helaasheid der dingen
2000:50cc
Online communicatie door Wisefools