World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
VIDEODROOM: EUROPALIA ROMANIA: Kinema Ikon / Khidja / Eirwud Mudwasser (dj-set)
Gearchiveerd: VIDEODROOM: EUROPALIA ROMANIA: Kinema Ikon / Khidja / Eirwud Mudwasser (dj-set)
donderdag 10 okt 2019 - 20:00
Film Fest Gent Music
Gearchiveerd

Vooruit

VIDEODROOM: EUROPALIA ROMANIA: Kinema Ikon / Khidja / Eirwud Mudwasser (dj-set)

Film Fest Gent, Vooruit en het Europalia Arts Festival slaan de handen in elkaar. In 2019 is Roemenië het gastland van Europalia. Tijdens VIDEODROOM kan je in wereldpremière werk van het legendarische kunstcollectief Kinema Ikon bekijken, met unieke, nieuwe soundtracks van Belgische en Roemeense artiesten, waaronder Inne Eysermans, Ben Bertrand en Céline Gillain. Verder op het programma: de eerste live AV show van Boekarests best bewaarde geheim Khidja en een dj-set van de jonge Roemeense producer Eirwud Mudwasser. Voer voor fans van avontuurlijke electronica!

Kinema Ikon

Door de strenge censuur en staatscontrole was het onder het communistische bewind in Roemenië geen sinecure om met filmtapes nieuw artistiek werk te maken. Het iconische Kinema Ikon, een los-vast kunstcollectief en multimedia atelier, vond een originele oplossing. Ze recycleerden stukjes 16 mm-tape van propagandafilms en maakten daarmee prachtige collages die er anno 2019 nog altijd even bevreemdend als intrigerend uitzien. Als soundtrack gebruikten de makers flarden westerse muziek die toen in intellectuele kringen circuleerden, met componisten als Vangelis en Karlheinz Stockhausen voorop.

Tijdens Film Fest Gent kan je in Vooruit voor de eerste keer buiten de Roemeense landsgrenzen tien kortfilms van Kinema Ikon bekijken. De films kregen een nieuwe soundtrack, gemaakt door vijf Roemeense en vijf Belgische muzikanten. Tijdens de wereldpremière van deze filmcompilatie brengen de tien hun versie live in de Balzaal. Eerste én enige keer op Belgische bodem!

‘Bird Hunting’ (Emanuel Țeț, 1980) - herwerkt door Ben Bertrand
‘Pulsions’ (Marcela Muntean, 1983) - herwerkt door Céline Gillain
‘Self-portrait’ (Iosif Stroia, 1984) - herwerkt door Velvet C
‘Cut-ups’ (George Sabau, 1980-85) - herwerkt door Inne Eysermans
‘Spring-coming Effects’ (Ioan Pleș, 1978) - herwerkt door Maxime Jacobs
‘Alone With The Snow’ (Romulus Budiu, 1975) - herwerkt door Selfmademusic
‘Autopsy Of Forgiveness’ (Ioan T. Morar, 1977) - herwerkt door Iancu Dumitrescu
‘Subliminal Exercise’ (Alexandru Pecican, 1979) - herwerkt door Dyslex
‘Beginning Of Coherence’ (Valentin Constantin, 1981) - herwerkt door Monica Vlad
‘Liquid Landscape’ (Viorel Simulov, 1988) - herwerkt door Makunouchi Bento

Khidja (live AV show)

Duo Khidja haalde hun naam bij een nummer van de Amerikaanse latin funkband Mandrill. Daar houdt meteen de vergelijking op, want deze lievelingen uit de Boekarest underground creëren een uiterst persoonlijke mix van Turkse disco, futuristische dance, traditionele lautareasca en kraut uit een ander universum. Khidja speelt in het kader van Europalia hun eerste live show ooit, meteen inclusief indrukkende projecties. 

Eirwud Mudwasser (dj-set)

Eirwud Mudwasser is de alias van de jonge Roemeense producer en dj Vlad Matei. Hij vermengt new beat, dub, tribal house, Berlin School electronica en leftfield balearic tot een eclectisch geheel. Matei zoekt op zijn debuut 12”, uit op Balearic Social, de balans op tussen warme, organische klanken en complexe arrangementen voor klassieke synths.

Vooruit

Foto's

Film Fest Gent - Videodroom 2019
Online communicatie door Wisefools