World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Sound & Chaos
Gearchiveerd: Sound & Chaos
woensdag 12 okt 2016 - 20:00
Party
Gearchiveerd

Vooruit

SOUND AND CHAOS
In 'Sound and Chaos' staat het werk en leven van producer Martin Bisi centraal. Bisi's invloed op de New Yorkse muziekscene van de jaren 70 en 80 is ongeëvenaard. De Amerikaan was producer van iconische artiesten als Swans, Lydia Lunch, Cop Shoot Cop, Unsane, Sonic Youth, Iggy Pop en Herbie Hancock. Bisi was bovendien nauw betrokken bij de werking van de legendarische punkclub CBGB.

Brian Eno
Na een toevallige ontmoeting met de beroemde producer Brian Eno begon Bisi eind jaren 70 BC Studio, een kleine opnamestudio in Gowanus, Brooklyn. Na het producen van Eno zelf en veel avant-garde hiphop-acts, brak Bisi door als producer met het opnemen van Herbie Hancocks Grammy winnende plaat 'Rockit'. Meteen ook het eerste mainstream album waarop scratching te horen was. Naar aanleiding van dat succes ging de producer aan de slag met grote namen als Sonic Youth, Swans, Afrika Bambaataa, Violent Femmes en Dresden Dolls.

Gentrificatie
De toekomst van BC Studio kwam vanaf de jaren 90 echter in het gedrang. Door de oprukkende gentrificatie stegen de huurprijzen in Brooklyn exponentieel, met een nieuwe megasupermarkt aan de overkant van de straat als voorlopig 'hoogtepunt'. Het is nog maar de vraag of Martin Bisi zijn werk kan voortzetten op de locatie waar zoveel klassieke albums zijn opgenomen.

In 'Sound and Chaos' lichten o.a. Lee Ranaldo (Sonic Youth), Michael Gira (Swans), Brian Viglione (Dresden Dolls), Bob Bert (ex-Sonic Youth), Bill Laswelll, JG Thirlwell, Jim Coleman (Cop Shoot Cop), Gordon Gano en Brian Ritchie (Violent Femmes) en Michael Holman (Gray) het belang van Martin Bisi's pionierswerk toe.

DJ Wagonman - Luc Waegeman voor de vrienden - draait diezelfde avond na het optreden van Hantrax de originele muziek uit de soundtrack van 'Sound and Chaos'. Gratis in het Vooruit Café.

Vooruit

Online communicatie door Wisefools