World soundtrack awards
 
One Shot Cinema: Obscuro Barroco
Gearchiveerd: One Shot Cinema: Obscuro Barroco
donderdag 10 jan 2019 > donderdag 31 jan 2019
One Shot Cinema
Gearchiveerd

Sphinx Cinema

Ondanks het overvolle bioscoopaanbod zijn er nog altijd sterke en boeiende films die door de mazen van het distributienet glippen. Daarom vertoont Film Fest Gent, in samenwerking met Sphinx Cinema, One Shot Cinema, met elke maand een in België onuitgebrachte film. Op het programma in januari: 'Obscuro Barroco' van Evangelia Kranioti.

Luana Muniz – een Braziliaans transgendericoon – sleept de kijker in dit impressionistische beeldgedicht mee in de kolkende nachten van Rio de Janeiro, een fabriek van dromen en nachtmerries.

Activiste en dichteres Muniz (1961–2017) is zowel gids als verteller in deze fictie-documentaire over de queer subculture in Rio. Samen met regisseuse Evangelia Kranioti schetst ze een beeld van de stad als een plek van excessen en zelfbeschikking, waar de gender-bending kleurrijkheid van het carnaval dient als een extatische viering van het menselijk lichaam. Rio als safe haven voor andersdenkenden. 

Er waait echter een tegenwind: het land staat op het punt terug te vallen in een conservatief en autoritair regime. De personages in ‘Obscuro Barroco’ zullen terug moeten vallen op wederom een zelf-transformatie; de altijd fiere Luana Muniz trekt ten strijde met haar kenmerkende melancholieke sensualiteit. Het levert een wonderbaarlijk schouwspel - dikke tranen over bepoederde wangen - in fluorescerende kleuren op.

‘Obscuro Barroco’ is een essayistisch pareltje; dit is meer dan een ode aan een stad, dit is een viering van de weerbaarheid van de mens. 

'Obscuro Barroco' wordt vertoond op 10, 20, 24 en 31 januari in Sphinx cinema. Koop hier tickets.

Sphinx Cinema

One Shot Cinema: Obscuro Barroco
Online communicatie door Wisefools