World soundtrack awards
Nozinja / Hiele
Gearchiveerd: Nozinja / Hiele
woensdag 14 okt 2015 - 20:30
Concerten
Gearchiveerd

Vooruit

Vorig jaar nog liet de Zuid-Afrikaanse Nozinja de Balzaal van Vooruit daveren met zijn razendsnelle mitrailleurbeats en uitzinnige dansers. In oktober komt hij terug met een speciale audiovisuele show voor Film Fest & Vooruit. De avond wordt geopend door Antwerps electronica wonderkind Hiele, die net als Nozinja een set brengt met speciaal voor deze avond gemaakte visuals.

UITVINDER VAN SHANGAAN ELECTRO

Voor 2010, toen het Londense Honest Johns label de dubbel LP 'Shangaan Electro' uitbracht, hadden nog maar weinigen buiten Limpopo gehoord van het genre, noch van acts als Tshetsa Boys, Vana Vasesi en Mancinelani. Gebaseerd op Zuid-Afrikaanse traditionele Shangaan melodieën gespeeld op synthesizer, maar dan met Kwaito House, Tsonga Disco en nineties rave invloeden en gebracht aan een halsbrekende snelheden van 190 beats per minute. Een compleet uniek retro-futuristisch geluid, dat stilistisch gezien nog meest van al op een Afrikaanse versie van Chicago footwork lijkt.

De centrale figuur van de Shangaan Electro scène is muzikant en producer Richard Mthethwa aka Nozinja. Deze lente verscheen zijn debuut 'Nozinja Lodge' op het gevierde Britse Warp label. Daarop zet hij de lijn door van opzwepende marimba beats en hyperkinetische tempo's. Tijdens Film Fest Gent zal Nozinja naast de gebruikelijke dansers ook spelen met nieuwe visuals gemaakt door videokunstenares La Turbo Avedon, die ook hun meest recente videoclip 'Baby Do U Feel Me' regisseerde. La Turbo Avedon is de avatar van een verder anonieme kunstenares die voornamelijk via social media haar digitale kunst verspreidt. Haar werk is geïnspireerd op de esthetiek van Second Life, dat ze met 3D software herwerkt. Naast tentoonstellen via digitale platformen nam ze ook deel aan Transmediale (Berlin), CICA Museum (Gimpo), Transfer Gallery (New York City), Jean Albano Gallery (Chicago) en Galeries Lafayette (Paris).

"'Nozinja Lodge' is joyous, colorful dance music from one of electronic scene's most eccentric and promising personalities" - Resident Advisor

"The best I heard in a long time; It's how music should be!" - Karin Dreijer (The Knife)

HIELE

De avond wordt geopend door Antwerps electronica wonderkind Hiele, die net als Nozinja een set brengt met speciaal voor deze avond gemaakte visuals. Zijn 'Essential Oils' LP, éen van de meest frisse en verrassende platen van 2014, sprong van ambient en IDM naar 808 jack en footwork. Meer info over het videoproject volgt snel!

"Essential Oils' bedwelmt, betovert en intrigeert" - Humo

Vooruit

Online communicatie door Lavagraphics