World soundtrack awards
 
Kevin Toma plays 'Frankenstein'
Gearchiveerd: Kevin Toma plays 'Frankenstein'
zaterdag 13 okt 2018 - 20:00
Concerten
Gearchiveerd

Vooruit

Nieuwe soundtrack voor James Whale's meesterwerk. 

It’s alive! James Whale's ‘Frankenstein’, met de mythische Boris Karloff in de hoofdrol, zorgde anno 1931 voor vele klamme handjes en verschrikte blikken. Zoveel decennia later staat Whale's meesterwerk - gebaseerd op Mary Shelley’s boek, over een wetenschapper en zijn uit lichaamsdelen gecreëerde monster - nog altijd als een huis. Kevin Toma schreef een originele soundtrack bij de film. Tijdens VIDEODROOM voert hij die live uit op piano en synthesizer, in combinatie met ingetogen samples en soundscapes.

Toma grijpt terug naar de score die Frans Waxman schreef voor ‘Bride of Frankenstein’ uit 1935, en die van Frank Skinner voor ‘Son of Frankenstein’ uit 1939. Toch is het niet louter griezelen of drama en spanning oproepen. “Ik wou mijn muziek vooral iets onwerelds en weids geven”, stelt Toma, “met veel strijkers, die niet alleen in het verhaal maar ook in de fysieke, expressionistische wereld van de film opgaan.”

Daarmee wijkt Toma af van de klassieke ‘Frankenstein’-interpretatie: een onderzoek naar de grenzen van de wetenschap en de mogelijkheden of gevaren voor de artificiële mens. Voor de muzikant draait het verhaal eerder over een diepe, onuitroeibare eenzaamheid. “Het monster doolt als enige van zijn soort ontredderd rond, niet in staat om een zinvolle plek te vinden in de mensenwereld”, aldus Toma. “Met mijn muziek benadruk ik subtiel dat tragische aspect en maak ik het monster menselijker en zijn verhaal meer aangrijpend.”

Kevin Toma

De Nederlandse Kevin Toma studeerde Film en Opvoeringskunsten. Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant, werkte als webredacteur voor Cinema.nl, en is sinds 2007 als filmjournalist verbonden aan de Volkskrant. Daarnaast begeleidt hij sinds 1994 stille films. Als muzikant en componist is hij autodidact. Hij heeft in opdracht van bkkc, Filmhuis Den Haag, Go Short Filmfestival, Movie W, Ekko en ook voor het IFFR en popfestival Lowlands nieuwe scores geschreven - en live uitgevoerd - bij onder andere ‘Sunrise’ (1927), ‘Häxan’ (1922) en ‘Berlin, die Sinfonie der Groβstadt’ (1927). Toma is tevens filmdocent en dj.

Kevin Toma componeerde de nieuwe score voor ‘Frankenstein’ in opdracht van het Imagine Film Festival, het enige Nederlandse festival gewijd aan de fantastische film, én in het kader van de 200ste verjaardag van Shelley's oorspronkelijke roman. Hij maakte ook de score voor ‘7th Heaven’ & ‘The Lodger’ in opdracht van Film Fest Gent.

In het kader van VIDEODROOM

Film Fest Gent en Vooruit presenteren in 2018 de eerste editie van VIDEODROOM. Tien dagen lang laten topmuzikanten tijdens Film Fest Gent live muziek samenvloeien met films, visuals en projecties. Filmscores worden herwerkt en bekende filmthema’s en films worden gedeconstrueerd. Telkens gaat het om unieke cross-overs die je enkel tijdens VIDEODROOM voorgeschoteld krijgt.

Meer info vind je op deze pagina.

Vooruit

Online communicatie door Wisefools