World soundtrack awards
 
Film Fest Gent & Vooruit - ART CINEMA OFFOFF PRESENTS: 'TO BE ALIVE!'
Gearchiveerd: Film Fest Gent & Vooruit - ART CINEMA OFFOFF PRESENTS: 'TO BE ALIVE!'
vrijdag 13 okt 2017 - 20:30
Film Fest Gent Music
Gearchiveerd

Vooruit

Op deze avond blikt Art Cinema OFFoff terug op de rijke geschiedenis van de expanded film en kun je aan den lijve ondervinden hoe vitaal dit medium is en welke verrassende gedaanten het vandaag aanneemt. Vijf internationale makers zijn aanwezig en stellen hun werk voor: William Raban (UK), Christophe Auger (FR), Simon Lui (USA/HKG), Adriana Vila Guevara (VEN) en Luis Macias (SP). Een avond vol filmisch visueel geweld waar 16mm films, felle flitsen, diaprojecties, prachtige beelden en wilde performances je om de oren vliegen.

In 1964 maken Alexander Hammid en Francis Thompson de documentaire ‘to be alive!’ voor de Wereldtentoonstelling in New York. De korte docu wordt er één van de absolute publiekstrekkers. Niet zozeer de inhoud spreekt het publiek aan, als wel de visuele ervaring van het werk: drie projectoren en drie schermen die samen één verhaal vertellen. Een jaar later sleept de film zelfs de Oscar voor beste documentaire in de wacht, wellicht het grootste succes dat een ‘expanded film’ ooit heeft gekend. Tijdens ‘to be alive!’ in de Vooruit wordt niet alleen teruggeblikt op de geschiedenis van de expanded film, maar wordt vooral getoond hoe levend dit medium vandaag nog is.

William Raban is één van de pioniers van de Britse structural en expanded filmscène. In de jaren 1970 lag hij aan de basis van de Londense Filmmakers Cooperative en maakte hij furore met films die getoond werden met twee of drie 16mm projectoren. In de Vooruit tonen we verschillende van deze werken en voert Raban bovendien zijn legendarische performance ‘Take Measure’ uit 1973 nog een keer op.

De Franse Christophe Auger richtte in de jaren 1980 mee METAMKINE op, een groep die in navolging van de punk vooral bekend werd met hun sterke visuele en auditieve performances. In zijn solowerk gaat Auger’s onderzoek naar het visuele beeld verder en creëert hij met behulp van verschillende projectoren een ‘film’ die louter performatief is en per opvoering een ander verhaal vertelt.
 

Tijdens ‘to be alive!’ in de Vooruit wordt niet alleen teruggeblikt op de geschiedenis van de expanded film, maar wordt vooral getoond hoe levend dit medium vandaag nog is.


Simon Lui, een Amerikaan met wortels in Hongkong, is dan weer één van de sterren van de New Yorkse underground. Lui gebruikt verschillende 16mm projectoren om een amalgaam van kleuren en ritmes te genereren die samen één beeld en één verhaal vormen. Veelal dromerige beelden uit het familieleven van Lui worden samengebracht in een nieuw intiem en poëtisch beeld. Hoewel zijn werk recent ondermeer te zien was in Centre Pompidou, Werkstatt der Kulturen in Berlijn, het Rotterdams Filmfestival en in het Whitney Museum in New York, is dit de eerste keer dat Lui zijn werk toont in België.

Het Venezolaans-Spaans duo Adriana Vila Guevara en Luis Macias tenslotte tonen hun nieuwste werk ‘Even Silence is Cause of Storm’, een filmperformance die met vier diaprojectoren, twee 16mm projectoren en de elektronische muziek van Alfredo Costa Monteiro onze gespannen relatie met de natuur onderzoekt. Een ervaring die hypnotiserend, subtiel en gewelddadig blijkt te zijn…

Vooruit

Foto's

Film Fest Gent - Artcinema OFFOFF
Online communicatie door Wisefools