World soundtrack awards
Film + Concert Black Flower
Gearchiveerd: Film + Concert Black Flower
donderdag 22 okt 2015 - 19:00
Concerten
Gearchiveerd

Vooruit

'Love, Theft and Other Entanglements' - het langspeeldebuut van de jonge Palestijnse regisseur Muayad Alayan - is politiek drama, gitzwarte komedie en suspensevolle thriller ineen. Saxofonist & componist Nathan Daems verzorgde zowel solo als vergezeld door zijn fenomenale ethio-jazz ensemble Black Flower de soundtrack. Daems speelde alle instrumenten - keys, elektrische gitaar en een verzameling Arabische en Ethiopische fluiten - live in de studio in.

Samen met Alayan koos hij voor de soundtrack ook nog eens vier nummers van Black Flowers debuutalbum 'Abyssinia Afterlife' én twee nummers van zijn ander project Ragini Trio - met topdrummer Lander Gyselinck en Marco Bardoscia. Na de filmvertoning speelt Black Flower een volledig concert met nummers uit de film en nieuw werk.

In ‘Love, Theft and Other Entanglements’ is de protagonist de knorrige antiheld Mousa. Hij wil kost wat kost Palestina verlaten en ziet een gestolen wagen met een gekidnapte Israëlische soldaat in de koffer als een ticket richting vrijheid. Al heel snel blijkt dat Mousa de situatie schromelijk onderschat en dreigt hij te verdrinken in een opeenvolging van escalerende situaties.

Muayad Alayans debuut is knappe, intelligente cinema: hij omzeilt de verwachte clichés met een verhaal dat universeel maar evengoed onmiskenbaar doordrenkt is met de plaatselijke politieke kwesties. De bezetting is dus niet zozeer het hoofdonderwerp maar besmet als het ware elk onderdeel van de film. Wat overblijft is een unieke blend van absurde humor, zwarte tragiek en een cinematografie à la Jim Jarmusch of Jean-Luc Godard. Tel daar nog eens een soundtrack vol dissonante ethio-jazz van Black Flower bij en je krijgt een volstrekt unieke Palestijnse film noir.

Vooruit

Online communicatie door Lavagraphics