World soundtrack awards
 
Dag van de leerkracht
Gearchiveerd: Dag van de leerkracht
donderdag 15 okt 2020 - 09:00
Educatieve projecten
Gearchiveerd

Kinepolis Gent

Op donderdag 15 oktober organiseert Film Fest Gent in samenwerking met Onderwijscentrum Gent en JEF een inspiratiedag voor leerkrachten.

We laten je kennismaken met de mogelijkheden die er zijn om op een creatieve manier beeld- en filmmateriaal te gebruiken in de klas en je leerlingen media- en filmwijs te maken. Deelnemers gaan aan de slag met concrete tools en worden gestimuleerd om methodieken uit te wisselen.

Programma

  • 9u30: Verwelkoming
  • 9u45: Filmvertoningen in Kinepolis Gent en nagesprek met filmmakers
  • 10u50: Vorming ‘actief kortfilm kijken en bespreken’
  • 12u00: Lunchpauze
  • 12u30: Twee vormingsmomenten (Leerlijn mediawijsheid, preteaching en media, actief burgerschap en media)
  • 15u00: Afsluitend rondetafelgesprek en vragenronde
  • 16u00: Voorzien einde

Actief kortfilm kijken en bespreken: Deze vorming geeft leerkrachten inzicht in de structuur van een film en in de cinematografische finesse. Je traint jezelf in actief kijken en krijgt inspiratie om films zowel inhoudelijk als artistiek te bespreken. Vertrekkende van de kortfilm maken we je vertrouwd met de filmische bouwstenen.

Leerlijn mediawijsheid: De recent gepubliceerde 'Leerlijn Mediawijsheid' vat samen welke mediawijze competenties een ‘gemiddeld’ kind op elke leeftijd zou moeten ontwikkelen. Yana Baetens, medewerker van Mediawijs, geeft je inzichten in deze leerlijn. Vervolgens zoomen we in op de toepassingen met het medium film. Je leert werkvormen kennen, zodat je de leerlijn als praktisch instrument kan gebruiken om lesinhouden te selecteren en ontwikkelen.

Docent: Yana Baetens, medewerker van  Mediawijs

Preteaching met media: Hoe kan storytelling ingezet worden in het (digitale) klaslokaal? Hoe kan je online lessen actiever maken? En welke innovatieve toepassingen bestaan er al? Corona pushte jou als leerkracht om via digitale tools les te geven aan je leerlingen. In deze vorming verkennen we enkele manieren waarop collega leerkrachten hiermee aan de slag gingen, en op welke manier zij media inzetten om hun les interactief te maken. We experimenteren met platformen & tools.

Docent: JEF

Actief burgerschap en media: Mensen nemen actief deel aan de maatschappij. Via sociale media worden opinies gedeeld en ook de verschillende overheden consulteren de bevolking (burgerbegroting). De laatste jaren laat ook de jeugd regelmatig hun stem horen. Greta Thunberg en Anuna De Wever inspireerden en engageerden jongeren tot protest rond ecologie. Ook in de Black Lives Matter-protesten was de jeugd alomtegenwoordig. Hoe geef je kinderen en jongeren een stem? Hoe kunnen ze hun mening creatief verbeelden? Op welke manier zet je media in om een overtuigende boodschap te brengen? Ontdek tijdens deze vorming hoe je actief burgerschap stimuleert via media.

Docent: JEF

Na afloop ontvangt elke deelnemer een digitaal informatiepakket met bijkomende tips en een attest van deelname. De deelnameprijs bedraagt 15 euro. In deze prijs is lunch inbegrepen. Inschrijven kan via deze link

Vragen? Stuur een mailtje naar educatie@filmfestival.be.

Kinepolis Gent

Online communicatie door Wisefools