World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Cinema's van morgen
Gearchiveerd: Cinema's van morgen
vrijdag 21 okt 2016 - 14:00
Talks
Gearchiveerd

Kinepolis Gent

Op vrijdag 21 oktober 2016 organiseert het Vlaams Audiovisueel Fonds i.s.m. Film Fest Gent een studienamiddag met als centraal thema ‘de filmzaal van de toekomst’. De namiddag wordt afgerond met een panel dat de problematiek van het illegaal downloaden anno 2016 in kaart brengt. Het programma richt zich op bioscoopvertoners, vertoners in cultuur- en gemeenschapscentra, programmatoren, producenten, distributeurs, festivals en andere organisaties werkzaam op het domein van filmvertoning.

Deelname is gratis, maar reserveren is verplicht via het registratieformulier. (deadline 18 oktober).

Hoewel de klassieke bioscoop in theorie tot het verleden hoort, worden er in de praktijk almaar nieuwe zalen gebouwd. Niet alleen in het commerciële entertainmentsegment, ook bij de culturele vertoners. We nodigen een aantal markante nieuwe projecten uit, zoals het cultuurcentrum HOME in Manchester, het centrum voor beeldcultuur QUAI 10 (dit najaar in Charleroi) en het nieuwe filmhuis LUMIÈRE in Maastricht. 

Hoe spelen deze nieuwe bioscopen in op veranderingen in de samenleving en op een publiek dat cultuur via een veelheid van platformen beleeft? Wat zijn de nieuwe modellen?

Artistiek verantwoordelijken Jason Wood, Michail Bakolas, David Deprez lichten de nieuwe projecten toe. Ze leggen ook uit op welke punten de nieuwe vertoningsplekken verschillen van de vorige generatie bioscopen. Vervolgens gaan we met Mikael Arnal en Agnes Salson op Europese ontdekkingsreis naar sporen van een nieuwe vertoningscultuur. Dichter bij huis licht Erik Martens (hoofd publiekswerking VAF) een aantal trends toe van het voorbij vertoningsjaar in Vlaanderen.

Futurologen voorspellen al lang dat films in de toekomst alleen nog online zouden worden bekeken. Voorlopig gebeurt dat hoofdzakelijk illegaal. Aan het einde van de namiddag bespreekt een panel filmprofessionals de realiteit van vandaag en worden mogelijke oplossingen geformuleerd.

De studiedag begint om 14u in zaal 10 van Kinepolis, Ter Platen 12, Gent.

Kinepolis Gent

Foto's

Film Fest Gent - Test
Online communicatie door Wisefools