World soundtrack awards
Chaplin's The Circus
Gearchiveerd: Chaplin's The Circus
zondag 26 okt 2014 - 15:00
Concerten
Gearchiveerd

Film Fest Gent viert in het Chaplinjaar 2014 het honderdjarig bestaan van de Zwerver met een uitzonderlijk familie filmconcert van Chaplin's 'The Circus' presented by Proximus en met de steun van de Universiteit Gent. 

 

Op 26 oktober krijgt het net afgelopen festival nog een extra filmmuziekevent met een familiefilmconcert waarbij de stille klassieker 'The Circus' wordt vertoond met live muziek gecomponeerd door Chaplin. De film zal in 't Kuipke begeleid worden door live-orkest Prima La Musica onder leiding van dirigent Dirk Brossé.

THE CIRCUS (1928)
Van Charles Chaplin, met Charles Chaplin, Merna Kennedy, Allan Garcia, Harry Crocker. VS (69 min.)

Chaplin speelt in zijn laatste integraal zwijgende film een zwerver die op de vlucht slaat voor de politie, per ongeluk een circusvertoning verstoort en op de piste het publiek dermate vermaakt dat hij meteen wordt aangeworven als clown. Hij wordt verliefd op de paardrijdster maar zijn koorddansende rivaal zorgt ervoor dat hij de bons krijgt.

'The Circus' is Chaplins meest poëtische en minst uitbundig komische film. De taferelen die in het geheugen blijven hangen zijn triest, bitter en melancholisch. De scène waarin Charlot slechte clowns imiteert, kondigt reeds 'Limelight' (1952) aan, Chaplins grote tragedie over een clown die het publiek niet langer weet te vermaken, een angst die trouwens door zijn hele oeuvre spookt. Chaplin, die rust nodig had om zich op zijn werk te kunnen concentreren, draaide deze prent terwijl hij in een pijnlijke echtscheidingszaak verwikkeld was en een zenuwinzinking kreeg. Het werd wellicht ook daarom zijn eerste film die de meer sombere aspecten van zijn kunst laat doorschemeren. Wat helemaal niet wil zeggen dat het 'The Circus' zou ontbreken aan komische pareltjes, zoals daar zijn: Charlot die tijdens het koorddansen belaagd wordt door apen die zijn broek doen afzakken; zijn desoriënterende vlucht in het spiegelpaleis; de zwerver die een goochelact in ’t honderd stuurt.
(P.D.)

Online communicatie door Lavagraphics