World soundtrack awards
 
13e World Soundtrack Awards & Concert
Gearchiveerd: 13e World Soundtrack Awards & Concert
zaterdag 19 okt 2013 - 20:00
Concerten
Gearchiveerd

Film Fest Gent is verheugd de Franse componist Alexandre Desplat te mogen verwelkomen op het traditionele filmmuziekconcert tijdens het tweede deel van de World Soundtrack Awards dat de 40e verjaardageditie van het festival feestelijk afsluit. De Lifetime Achievement Award gaat dit jaar naar de Italiaanse componist Riz Ortolani. Wie tickets koopt voor de WSA maakt daarnaast ook kans op een reis naar New York!

Dit jaar is de World Soundtrack Awards al aan haar dertiende editie toe. Wat ooit als een evenement in de rand van Film Fest Gent begon is in de loop der jaren uitgegroeid tot het orgelpunt van het filmfestival. Wereldwijd kijken muziekliefhebbers reikhalzend uit naar wat men de 'jaarlijkse hoogmis van de filmmuziek' is gaan noemen. Elk jaar speelt Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé, composities van een centrale gast begeleid door enkele filmfragmenten. Dit jaar hebben we de eer Alexandre Desplat te verwelkomen. 

We mochten de meest gevierde componist van zijn generatie al verschillende malen begroeten op voorbije WSA-edities, maar het is de eerste keer dat Desplat met zijn ongelooflijk rijke en gevarieerde filmcomposities in Kuipke Gent concerteert voor een publiek van bijna 3000 toeschouwers en filmmuziekfans.

Alexandre Desplat blijft verbazen door zijn ongelofelijke productiviteit die absoluut kwaliteit en inspiratie niet in de weg staat. Vorig jaar alleen schreef hij opmerkelijke muziek voor niet minder dan acht (!) speelfilms: het Oscarwinnende ‘Argo’ van Ben Affleck, ‘Zero Dark Thirty’ van Kathryn Bigelow, ‘Rise of the Guardians’ van Peter Ramsey, ‘Renoir’ van Gilles Bourdos, ‘Reality’ van Matteo Garrone, ‘De Rouille et d’os’ van Jacques Audiard, ‘Moonrise Kingdom’ van Wes Anderson en ‘Cloclo’ van Florent-Emilio Siri. Op het filmfestival van Cannes stonden alweer twee films op het programma waarvoor Desplat de score schreef: ‘Venus in Fur’ van Roman Polanski en ‘Zulu’ van Jérôme Salle.

Sinds hij eind jaren tachtig debuteerde, heeft Desplat al 143 scores op zijn palmares en werkte hij tijdens zijn internationale carrière met toonaangevende regisseurs als Terrence Malick (‘The Tree of Life’), Roman Polanski (‘The Ghost Writer’, ‘Carnage’), George Clooney (‘The Ides of March’), David Fincher (‘The Curious Case of Benjamin Button’), Stephen Frears (‘The Queen’), Jonathan Glazer (‘Birth’).

Online communicatie door Wisefools