World soundtrack awards
 
Film Fest Gent & Vooruit - CLAUDIO SIMONETTI'S GOBLIN PLAYS 'DAWN OF THE DEAD'
Film Fest Gent & Vooruit - CLAUDIO SIMONETTI'S GOBLIN PLAYS 'DAWN OF THE DEAD'
vrijdag 20 okt 2017 - 20:00
Film Fest Gent Music
20 okt 20:00

Vooruit

Nodig je vrienden uit

Het legendarische Italiaanse progcollectief Goblin keert terug naar Gent! In 2014 was de groep rond cultheld Claudio Simonetti al eens te gast tijdens Film Fest Gent - met een onvergetelijke live uitvoering van Dario Argento’s ‘Susperia’. Drie jaar later staat Goblin opnieuw in Vooruit: deze keer spelen ze integraal de soundtrack van George A. Romero's legendarische zombie-epos ‘Dawn Of The Dead’.

De film uit 1978 vormde de blauwdruk voor zowat elke andere zombiefilm en beïnvloedde talloze games, comics en tv series. Naast de spectaculaire - en ondertussen hilarische - special effects, was het ook de dreigende soundtrack van Goblin die ‘Dawn Of The Dead’ haar cultstatus bezorgde. Nestel je dus op 19 oktober diep in de zetels van de Theaterzaal en geniet van een portie hersenloos vertier - inclusief een exclusieve live score.

 

Shoppende zombies, hersenloos consumptiegedrag

“When there's no more room in hell, the dead will walk the earth.” Vraag aan een lukraak gekozen horrorfan wat de ultieme zombiefilm is en je krijgt gegarandeerd 'Dawn Of The Dead' als antwoord. De cultklassieker van George A. Romero - een sequel op zijn geniale low budget-hit 'Night Of The Living Dead' - is zonder twijfel een van de beste, gruwelijkste én grappigste horrorfilms uit de jaren 70.

In de prent vlucht een groepje overlevenden voor een uitdijende zombie-epidemie en verschuilt zich in een winkelcentrum. Helaas grijpen ook de zombies terug naar hun oude gewoontes uit een vorig leven (shoppen!) en blijkt dat het winkelcentrum - net zoals vroeger - een trekpleister is voor de braindead. Het vervolg laat niet lang op zich wachten: de confrontatie tussen beide groepen is euh… hartverscheurend.

Naast een regelrecht gruwelfestijn is de ‘Dawn Of The Dead’ ook een vlijmscherpe satire op het Westerse, hersenloze consumptiegedrag. Tussen de schranspartijen door laat Romero een falende en uiteindelijk zichzelf vernietigende maatschappij zien. Een samenleving die van seksisme en racisme doordrongen is, eentje waarin mensen zelfs in de ergste crisis ooit niet kunnen samenwerken. De link met vandaag is nooit veraf.
 

Iconische soundtrack

Maar los van de stevige onderliggende boodschap, is ‘Dawn Of The Dead’ ook gewoon een heerlijk gorefest. De film is een ultieme masterclass in bloederige special effects, wat we dan weer te danken hebben aan special FX-legende Tom Savini. Zijn vingerafdrukken vind je terug bij ontelbare horrorfilms uit de jaren 80.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de soundtrack. Die werd geschreven door Dario Argento's persoonlijk huisorkest Goblin. De Italiaanse progrockers waren verantwoordelijk voor de meest iconische soundtracks bij Argento's flamboyante meesterwerken. Denk maar aan klassiekers als ‘Profondo Rosso’, ‘Tenebre’ en uiteraard ‘Suspiria’. De soundtrack van die laatste film brachten ze in 2014 nog live in Vooruit.

Dario Argento was trouwens producer van 'Dawn Of The Dead' en eveneens verantwoordelijk voor het scenario. Hij maakte een eigen cut van de film die voor Europa en de rest van de wereld bestemd was - bij de fans bekend als 'Zombi'. Romero's versie verscheen enkel in de Verenigde Staten, met bovendien een heel andere soundtrack. Alleen voor Argento’s versie verscheen Claudio Simonetti’s Goblin op het toneel. Het is die Europese versie die je te zien en te horen krijgt.

Goblins score stuwt de film naar ongekende hoogtes. Neem opener ‘L'Alba Dei Morti Viventi’: de trage dodenmars-beat, dreigende synths en powerchords inspireerde ontelbare bands (Zombi!) en zet meteen de in paranoia doordrenkte toon. ‘Dawn Of The Dead’ is ongetwijfeld Goblins meest diverse soundtrack, met opwindende actie-tunes en kitscherige barroom pianoriedels. Mis deze Goblin dus niet!

“‘Dawn Of The Dead’ is one of the best horror films ever made” - Roger Ebert

 

Vooruit

Foto's

Film Fest Gent -

Vooruit

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent
België
Online communicatie door Wisefools