World soundtrack awards
 
Dag van de leerkracht
Dag van de leerkracht
donderdag 10 okt 2019 - 09:30
Educatieve projecten
10 okt 09:30

Festivalplein

Nodig je vrienden uit

Dag van de Leerkracht

Op donderdag 10 oktober organiseert Film Fest Gent in samenwerking met Onderwijscentrum Gent en JEF een inspiratiedag voor leerkrachten. 

We laten je kennismaken met de mogelijkheden die er zijn om op een creatieve manier beeld- en filmmateriaal te gebruiken in de klas en je leerlingen media- en filmwijs te maken. Deelnemers gaan aan de slag met concrete tools en worden gestimuleerd om methodieken uit te wisselen. 

programma

10u00: Filmvertoning in Kinepolis Gent
11u00: Workshop 'Actief kortfilm kijken en bespreken'
12u00: Lunchpauze
12u30: Workshops (leren met beeld, beeldvorming in de kijker, animatiefilm maken) 
15u00: Afsluitend rondetafelgesprek met drink
16u00: Voorzien einde 

Actief kortfilm kijken en bespreken: Deze vorming geeft leerkrachten inzicht in de structuur van een film en in de cinematografische finesse. Je traint jezelf in actief kijken en krijgt inspiratie om films zowel inhoudelijk als artistiek te bespreken. Vertrekkende van de kortfilm  maken we je vertrouwd met de filmische bouwstenen. 

Leren met beeld: Werken met beelden biedt een meerwaarde in je klaspraktijk. Door het gebruik van (bewegende) beelden, geef je extra ondersteuning aan de informatie die je wil overbrengen. Dit sluit nauw aan bij de huidige beeldgerichte manier van communiceren. Maak kennis met enkele tools en bedenk manieren om ze te gebruiken in je les.

Beeldvorming in de kijker: Kan één beeld meerdere betekenissen hebben? Hoe kan framing de betekenis van beelden beïnvloeden? Welke technieken worden daarbij gebruikt? Media zijn zodanig aanwezig in ons leven, dat we niet altijd herkennen hoezeer ze ons gedrag beïnvloeden. Via de mash-up tafel ontdekken leerkrachten (in opleiding) hoe beelden eenvoudig manipuleerbaar zijn en hoe ze onze blik sturen. We staan ook stil bij de lespraktijk: hoe kun je leerlingen kritisch leren kijken naar beelden?

Animatiefilm maken: Dansende rekensommen, een pratend portret van een historisch figuur of een bewegende infographic, met animatie kan het allemaal! In deze vorming ontdekken leerkrachten speelse en leerrijke werkvormen met animatiefilm. Je maakt kennis met de vakoverschrijdende toepassingen van de stop-motion techniek. Je gaat actief experimenteren met gebruik van je eigen materiaal (smartphone of tablet) en/of de iPads van JEF.

Na afloop ontvangt elke deelnemer een digitaal informatiepakket met bijkomende tips en een attest van deelname.

De deelnameprijs bedraagt 15 euro. In deze prijs is lunch inbegrepen en ontvangt u een filmticket dat het hele festival (8-18 okt '19) geldig is. 

Inschrijven kan via deze link

Vragen? Stuur een mailtje naar educatie@filmfestival.be.

Festivalplein

Festivalplein

Ter Platen 12
9000 Gent
België
Online communicatie door Wisefools