Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Omstreden Scientology documentaire @ One Shot Cinema van februari
Omstreden Scientology documentaire @ One Shot Cinema van februari One Shot Cinema
deel dit artikel

In het kader van One Shot Cinema toont Film Fest Gent in samenwerking met KASKcinema de meest ophefmakende documentaire van het jaar, een onluisterend onderzoek van Alex Gibney naar de duistere praktijken van de Church of Scientology.

GOING CLEAR: SCIENTOLOGY AND THE PRISON OF BELIEF
(Alex Gibney; 2015; 120 min.)

Woensdag 3, 10, 17 en 24 februari om 20:30 uur
Kask Cinema - Godshuizenlaan 4

Reserveer je tickets hier
 

Gebaseerd op het boek 'Going Clear: Scientology, Hollywood & The Prison of Belief' (2013) maakte Alex Gibney een scherpe aanklacht tegen de omstreden Amerikaanse religieuze organisatie, waar deze sekte behoorlijk mee verveeld zit. In de documentaire versie van het boek van Lawrence Wright verdween het woord ‘Hollywood’ uit de titel, maar dat belet niet dat de link tussen Hollywoodsterren en Scientology een van de items is die deze documentaire zo fascinerend en ook zo schokkend maakt.

Er zijn de vele met de filmindustrie gelieerde ex-leden die met bitterheid en schaamte terugblikken op wat ze meemaakten aan intimidatie, hersenspoeling en fysiek geweld. Maar uit datzelfde Hollywood komt ook de meest vurige propagandist van de bizarre geloofsovertuiging van de gestoorde stichter L.Ron Hubbard:  een compleet opgefokte Tom Cruise die door de huidige leider David Miscavige als belangrijkste attractie wordt opgevoerd op grootse bijeenkomsten die in hun Nazi-achtige grandeur en iconografie wel geregisseerd lijken door Derde Rijk architect Albert Speer.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Duynslaegher was van 1972 tot 2011 filmcriticus voor Knack. In 2011 verliet hij Knack om artistiek directeur van Film Fest Gent te worden. Duynslaegher staat bekend om zijn grote passie voor Alfred Hitchcock, Brian De Palma, Stanley Kubrick en Eric Rohmer. Zijn favoriete filmcritici zijn Pauline Kael en David Ansen.

Online communicatie door Lavagraphics