Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Nu in de zalen of op DVD
Nu in de zalen of op DVD Filmnieuws
deel dit artikel

Films moeten missen tijdens Film Fest Gent? Geen nood, we houden je op de hoogte van de release data in de Belgische bioscopen en de DVD-releases. Met deze week in de zalen: 'Sieranevada' van Cristi Puiu.

Vanaf 22 februari in de zalen
Sieranevada
De ietwat mysterieus gespelde titel van Cristi Puiu's nieuwste film mag wel doen dromen van Spaanse of Amerikaanse bergketens maar het familiedrama speelt zich nagenoeg volledig af in een voor de gelegenheid overbevolkt appartement in Boekarest. Daar houdt de 40-jarige dokter Lary een familiale herdenking voor zijn recent overleden vader. Het een en ander loopt echter niet bepaald zoals gepland waardoor Lary zich verplicht ziet zijn positie in de familie te herbekijken. Puiu, die zich met 'The Death of Mr. Lazarescu' uit 2005 en 'Aurora' uit 2010 al outte als de meest rigoureuze stilist van de nieuwe Roemeense garde, haalt visueel het onderste uit zijn ene benauwende locatie en gebruikt fraai georkestreerde long takes om de precieze familieverhoudingen mondjesmaat uit de doeken te doen. 

Vanaf februari op DVD
Shadow World - Johan Grimonprez

Johan Grimonprez legt de business van de wereldwijde wapenhandel bloot - de business die zijn winsten telt in miljoenen dollars en zijn verliezen in mensenlevens... Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen.

Vanaf 1 maart in de zalen
My First Highway - Kevin Meul
Elke zomer gaat de zestienjarige Benjamin met zijn familie op campingtrip in Spanje. Hij zit wat vast in het keurslijf van zijn familie, en wil dolgraag de liefde ontdekken. Hij leert een intrigerend Vlaams meisje kennen dat in de buurt met haar moeder een supermarkt uitbaat. De vonk slaat meteen over bij de twee outsiders. Maar na een nachtje ronddolen vertelt ze hem haar donkerste geheim. Het langspeeldebuut van regisseur Kevin Meul - van de kortfilms 'Het bijzondere leven van Rocky De Vlaeminck' en 'Cadet', en zijn clips voor Das Pop - is bijna volledig op locatie in Spanje gedraaid, en sleurt je mee in de gewetenskwestie waar Benjamin mee te maken krijgt. 

Vanaf 3 maart op DVD
I, Daniel Blake - Ken Loach

De 80-jarige Ken Loach mag zich samen met de gebroeders Dardenne tot het selecte clubje regisseurs rekenen die tot twee keer toe de Gouden Palm in Cannes mee naar huis mochten nemen. Tien jaar na 'The Wind That Shakes the Barley' levert hij met het ontnuchterende sociale drama 'I, Daniel Blake' opnieuw een verdiende winnaar af. Op het filmfestival van Locarno kreeg Loach de publieksprijs mee naar huis. De ideale openingsfilm voor het 43e Film Fest Gent dus. Het gaat over een 59-jarige timmerman uit Newcastle, die na een hartaanval door zijn dokter tijdelijk werkonbekwaam wordt verklaard. De sociale inspectie dringt erop aan dat hij bijzondere bijstand aanvraagt, wil hij zijn uitkering niet verliezen. Beroep aantekenen blijkt een helse karwei: het kost weken en maanden.

Vanaf 8 maart in de zalen
Le secret de la chambre noire
De vermaarde modefotograaf Stéphane (Olivier Gourmet) leeft in afzondering in een groot, vervallen huis samen met zijn verleidelijke dochter en muze Marie. Na de onverwachte dood van zijn vrouw, speelt Marie elke dag fotomodel voor zijn levensechte daguerreotypes, die voor hem een ware obsessie vormen. Daguerreotypie was een veelgebruikte methode in de vroege jaren van de fotografie die vereist dat modellen lange tijd onbeweeglijk stil blijven. Stéphanes nieuwe assistent, Jean (Tahar Rahim), een jonge Parijzenaar met weinig kennis en ambitie, wordt verliefd op Marie en raakt steeds meer verontrust door de lange fotosessies die ze moet ondergaan. Samen proberen ze een plan te bedenken om voorgoed uit Stéphanes obscure, donkere universum te ontsnappen. Met 'Le secret de la chambre noir' bewijst Kurosawa (hij is trouwens géén kozijn van filmkeizer Akira) dat hij ook buiten zijn heimat Japan boeiend, sfeervol werk kan verrichten dat gegarandeerd onder je huid kruipt. Een intrigerend klassiek spookverhaal, in de stijl van 'Pulse' en 'Retribution'.

Vanaf 15 maart in de zalen
Gracve - Julia Ducournau

Dit Frans-Belgische langspeeldebuut werd in Cannes vergeleken met The Neon Demon en Bruno Dumonts Ma Loute. En wel om een bijzonder verband: kannibalisme. In Grave (op zijn Frans) vervoegt de verlegen Justine haar oudere zus Alexia in de veeartsenopleiding. Het ontgroeningsritueel met de rauwe konijnenlever brengt bij de vegetarische studente onverwachte fysieke en seksuele reacties teweeg. Ruben Impens, vaste cameraman van Felix Van Groeningen, wendt de Luikse schoollocatie schitterend aan. De score is van Ben Wheatleys huiscomponist Jim Williams. Dit is niet alleen voer voor genreliefhebbers, maar een intelligente exploratie van vrouwelijkheid, seksueel ontwaken en zusterrelaties. De Franse regisseur-scenariste Julia Ducournau nam uit Cannes de prijs van de internationale filmpers mee. In Gent kreeg ze van de jongerenjury de Explore Award.

Vanaf 19 april in de zalen
Cartas da guerra - Ivo Ferreira
"Deze oorlog verandert ieder van ons in insecten die moeten vechten om te overleven", zo schrijft António Lobo Antunes in een eindeloze reeks brieven gericht aan zijn zwangere vrouw in Portugal. Later zou hij een gevierde schrijver worden, maar nu bevindt hij zich nog als jonge soldaat in oorlogsgebied. Het is 1971, en hij wordt ver weg van zijn vrouw naar Angola verscheept om te vechten in de bloederige Portugese koloniale oorlog. Zijn afwisselend poëtische en prozaïsche woorden verraden pijn, tederheid en een diep verlangen naar zijn geliefde en hun ongeboren kind. Maar evengoed vertellen ze over het dagelijks leven in verre oorden; over zijn ontdekking van de fascinerende natuur, zijn ontmoetingen met de lokale bevolking en hoe hij zich met de nodige zorg over een jong weesmeisje ontfermt. 'Cartas da Guerra' is gebaseerd op de epistels die Antunes als jonge soldaat neerschreef, en in 2005 publiceerde onder de noemer 'This Life Here Described On This Piece Of Paper'. Daaruit distilleerde ex-documentairemaker Ivo M. Ferreira ('April Showers') een ontzagwekkende parabel waarin werkelijkheid en verbeelding samensmelten. 

________________________________________________________________________________

Vanaf 15 februari in de zalen
Harmonium - Kôji Fukada

Fukada is een van de innovatiefste cineasten uit het land van de rijzende zon. Met 'Harmonium' kaapte hij op het filmfestival van Cannes de juryprijs weg in de Un Certain Regard-sectie. Het is zowel een modern Japans familiedrama als een mysteriethriller, met elementen van een Griekse tragedie, over een schijnbaar doodnormaal gezin dat op losse schroeven komt te staan door de komst van een vreemdeling in huis.

Vanaf 1 februari in de zalen
Jackie - Pablo Larrain
De vlijtige Chileense cineast Pablo Larraín focust in zijn eerste Engelstalige film op de first lady in de eerste dagen na de moord op JFK. Natalie Portman is beter dan ooit als Jacqueline Bouvier Kennedy die tussen het rouwen haar rollen regisseert van weduwe, moeder en mythe in mantelpak. De versplinterde mozaïekstructuur van Noah Oppenheim ('The Maze Runner') won de scenarioprijs in Venetië. Na zijn Pinochet-trilogie ('Tony Manero', 'Post Mortem', 'No') blikt Larraín nu achter de coulissen van Amerikaanse geschiedenis-in-de-maak. De score met fluit- en vioolthema van Mica Levi ('Under the Skin') verbouwt het Witte Huis welhaast tot een haunted house.


Vanaf 25 januari in de zalen
Land of Mine - Martin Zandvliet

Denemarken dwong 2000 Duitse krijgsgevangenen om na de capitulatie twee miljoen ingegraven mijnen te ruimen die de nazi's langs de Deense Westkust zaaiden - een geschiedenis waarvoor bewust de kop in het zand is gestoken. Dit Deens-Duitse duinendrama focust op een groep piepjonge rekruten onder commando van de rancuneuze sergeant Rasmussen. Met stalen zenuwen poken de onervaren knaapjes met staafjes in het zand op zoek naar de mijnen. Deze humanistische antioorlogsthriller veroverde zes van de Deense filmprijzen, waaronder het beeldje voor Best Nordic Film.


Vanaf 18 januari in de zalen
Souvenir - Bavo Defurne

Voor zijn tweede langspeler wist de Gentse Oostendenaar Bavo Defurne het Franse icoon Isabelle Huppert te strikken en zelfs te laten zingen en dansen. Ze speelt Liliane. Onder de artiestennaam Laura was ze ooit een showbizzbelofte en Eurovisiesongzangeres. Na geproefd te hebben van succes, werkt de vergeten vedette nu aan de lopende band in een vleeswarenfabriek. Tot Jean, een tijdelijke werkkracht en tweeëntwintigjarige boksbelofte, haar wil overhalen haar verloren aura te herwinnen. Ondanks de leeftijdskloof wordt de harmonie tussen de twee alsmaar hechter. 'Souvenir' was de slotfilm van het 43e Film Fest Gent.

Vanaf 11 januari in de zalen
Home - Fien Troch
Problematische communicatie of de moeilijkheid om de zaken die er echt toe doen gezegd te krijgen, is een echt 'trochiaans' thema. In 'Home' draait het om de disconnectie tussen twee generaties en leefwerelden. De zeventienjarige Kevin komt vrij uit een gesloten instelling. Bij zijn ouders wonen is geen optie meer. Hij vindt een nieuwe thuis bij het gezin van zijn tante Sonja (Karlijn Sileghem), waar hij aan de slag kan in de zaak. Via zijn neef Sammy en diens vrienden, Abdul en Lina, leert hij John kennen. John lijdt onder een ongezonde thuissituatie met zijn moeder en Kevin voelt de nood zijn vriend te helpen. Verraad, vertrouwen, vriendschap en loyaliteit worden wankele waarden. Winnaar Port of Ghent Publieksprijs, Canvas Audience Award en Georges Delerue Award op FFGent 2016.

Clash - Mohamed Diab
Caïro in de zomer van 2013. Twee jaar nadat Hosni Moebarak door massaal volksprotest moest aftreden heeft het Egyptische leger onder leiding van Abdul Fatah al-Sisi de regering van Mohamed Morsi omvergeworpen en de macht gegrepen. In het gewoel van een protesterende menigte rijdt een celwagen van de politie. De inhoud? Opgepakte betogers van uiteenlopende politieke en religieuze overtuigingen. Om te overleven zullen ze hun geschillen moeten bijleggen.

The Birth of a Nation - Nate Parker
Dé ontdekking van het Sundance Film Festival in januari was 'The Birth of a Nation' van debuterend regisseur Nate Parker. Nee, geen remake van D.W. Griffiths stille film die een behoorlijk bedenkelijk beeld van zwarten schetst, wel een episch eerbetoon aan Nat Turner, de Afro-Amerikaanse slaaf en baptistenpredikant die anno 1831 een bloedige opstand tegen zijn meesters leidde in de Zuidelijke staat Virginia. Na de vertoning in Sundance kreeg het drama een staande ovatie, gevolgd door de publieksprijs en de Grand Jury Prize.

 

Vanaf 4 januari in de zalen
Neruda - Pablo Larrain
"In detectiveboeken jaagt de protagonist altijd op de moordenaar tot het bittere einde. Ik zal niet rusten tot je dood bent. En ik zal het hoofdpersonage zijn." Zo klinkt de voice-over van Oscar Peluchonneau (gespeeld door de Mexicaanse hunk Gael García Bernal). Hij opende in 1946 in opdracht van president Videla de jacht op dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda, die als 'communistische verrader' werd bestempeld nadat hij kritiek uitte op het rechtse regime. Pablo Larraín ('El Club') overstijgt het genre van de standaardbiopic door elementen uit films noirs en westerns te verweven in een surreële en humoristische film.

A Monster Calls - Juan Antonio Bayona
Laat het aan de Spaanse regisseur Juan Antonio Bayona over om de gelijknamige young adult-roman van Patrick Ness te verfilmen tot een visueel spektakel. Na zijn horrorklassieker 'The Orphanage' en het Oscargenomineerde tsunamidrama 'The Impossible' levert de cineast met 'A Monster Calls' opnieuw een intens, ontroerend verhaal af over de band tussen moeders en hun kinderen. Centraal staat een twaalfjarige jongen wiens moeder ernstig ziek is. In een terugkerende nachtmerrie komt een monster uit de tuin hem 's nachts bezoeken. Een blik op de impressionante special effects, maakt meteen duidelijk waarom de postproductie behoorlijk wat tijd en moeite kostte. En ook de cast is bepaald indrukwekkend. Liam Neeson - met diepe stem - kruipt in de huid van het boommonster uit de titel, terwijl Sigourney Weaver een kille grootmoeder speelt en Felicity Jones opduikt als noodlijdende moeder.


Vanaf 21 december in de zalen
Bacalauréat - Cristian Mungiu
Het verhaal concentreert zich op Romeo Aldea, een chirurg van middelbare leeftijd in een Roemeens provinciedorpje. Zijn dochter Eliza staat op het punt haar eindexamen aan de middelbare school af te leggen. Zijn de resultaten goed, dan zit er een beurs voor Oxford in. Alleen zo kan ze haar vaders verrotte land ontvluchten. Maar wanneer Eliza op de dag voor haar eerste examen aangerand wordt door een ontsnapte crimineel, komt die droom op de helling te staan. Omdat het al te erg zou zijn dat zo'n bruut de toekomst van zijn dochter in het gedrang zou brengen, neemt Romeo een beslissing die hij al zijn hele leven lang geweigerd heeft: hij gaat op zoek naar manieren om de wet te omzeilen. Enige voorwaarde is dat Eliza medeplichtige moet zijn. Hun daden blijven niet zonder gevolgen.


Vanaf 14 december in de zalen
Fai Bei Sogni - Marco Bellocchio
Het is de tweede langspeler voor de Italiaanse veteraan Marco Bellocchio in minder dan twee jaar tijd. Het verhaal opent in Turijn, 1969. De idyllische jeugd van de negenjarige Massimo wordt abrupt verstoord door de raadselachtige dood van zijn geliefde 'mamma'. Het ene moment staat hij nog met haar de twist te dansen en verstoppertje te spelen voor de tv, het andere komt hun priester hem vertellen dat ze in de hemel rust. 'Een plotse hartaanval', zo drukt zijn afstandelijke vader hem op het hart. Massimo gelooft het niet en weigert het verlies te aanvaarden. Dit bitterzoete drama is gebaseerd op de autobiografische bestseller van journalist Massimo Gramellini, de adjunct-hoofdredacteur van La Stampa.

Personal Shopper - Olivier Assayas
Kirsten Stewart kruipt in de huid van de 25-jarige fashionista Maureen, die overdag in Parijs als personal shopper werkt voor een onuitstaanbare superster - lees: ze moet diens garderobe bij elkaar zoeken. 's Nachts probeert ze te communiceren met haar overleden tweelingbroer Lewis. En hier komt de twist: ze sloot net voor zijn dood een pact om samen de grenzen van de sterfelijkheid op te zoeken, en ze krijgt algauw akelige sms'jes van een onbekende afzender. 'Personal Shopper' is een gedurfde, allesbehalve conventionele spookthriller, gesitueerd in de Parijse modewereld, die je gegarandeerd koude rillingen bezorgt.


Vanaf 7 december in de zalen
Paterson - Jim Jarmush
'Paterson': een bedrieglijk ingetogen karakterstudie over de poëzie van het alledaagse, welgeteld acht dagen in het leven van de jonge buschauffeur Paterson uit Paterson, New Jersey. Al zijn dagen bestaan uit een aaneenschakeling van routines: hij knuffelt zijn overactieve vrouw die ambities koestert als countryzangeres, hij laat zijn bulldog Marvin uit, doet zijn busritjes en eindigt met een pint in de stamkroeg om de hoek. En tussendoor schrijft hij ook nog gedichten. Wervelend spektakel levert dat niet op, maar Jarmusch puurt humor en diepgang uit het subtiele.

Julius in Winterland - Jacob Ley
Het achtjarige weesje Julius is dol op Kerstmis maar zijn geloof in de Kerstman wordt op de proef gesteld. Het kereltje komt terecht in een magische wereld vol avonturen om de kerstman te vinden en het feest te redden. De animatieprent 'Julius in winterland' is het langspeeldebuut van de Deen Jacob Ley. Producent en distributeur Copenhagen Bombay is een succesvolle Deense studio, gespecialiseerd in kinder- en jeugdanimatie, die haar onafhankelijkheid en creatieve controle weet te bewaren en originaliteit vooropstelt. Vanaf 7 jaar.

Sangue del mio Sangue - Marco Bellocchio
Een klooster is het decor voor een schilderachtig en contrastrijk gefotografeerd dubbelverhaal. Beproevingen van een zeventiende-eeuwse non moeten uitmaken of ze een priester behekste tot zelfmoord. In de tweede, hedendaagse filmhelft aast een rijke Rus op hetzelfde convent, nu bewoond door een graaf/vampier. Als vanouds hekelt Bellochio de hypocrisie van de politieke en katholieke moraal. Een volstrekt unieke kijkervaring van de beste actieve Italiaanse cineast.

Online communicatie door Lavagraphics