Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Kies je dag:
Goldmineties: Darkman
Goldmineties: Darkman One Shot Cinema
deel dit artikel

De eerste One Shot Cinema van het jaar is een demente comics-spektakel van Sam Raimi uit 1990. Een eigentijdse variant van al die horrorprenten uit de jaren vijftig over uit de hand gelopen wetenschappelijke experimenten.

Goldmineties: Darkman

Liam Neeson speelt de biomedische researcher Peyton Westlake die in zijn laboratorium aan een techniek werkt om kunsthuid te fabriceren. Door boeven onherkenbaar verminkt, gebruikt hij zijn nog niet geperfectioneerde uitvinding om zich op de booswichten te wreken. Voortaan is hij de wraakengel Darkman. Om de schurken te verdelgen gaat hij uitermate ingenieus te werk: soms zet hij het masker op van het gelaat dat hij niet langer heeft; soms kruipt hij in de huid van een van zijn tegenstanders, wat in hun rangen grote verwarring zaait; soms is hij ook maar een schaduw met omzwachteld hoofd. Het addertje onder het gras bij al zijn vermommingen is dat de kunsthuid na 98 minuten begint te smelten.

Hoewel het hier om een origineel scenario gaat, verwijst de grafische stijl van deze prent voortdurend naar comics: felle kleuren, hoge contrasten, grillige beeldhoeken, kordate visuele vondsten, rauwe emoties en dialogen die zo pittig zijn dat je bijna de ballonnetjes ziet.

Regisseur Sam Raimi (van de Evil Dead lowbudget gruwelfilmpjes en later van de Spiderman serie) beschikte voor zijn eerste studioproductie voor het eerst ook over een deftig budget. Het geld en de middelen hebben hem zeker niet verlamd: de film raast met een primitieve B-film furie over het doek.
Darkman is een even derivatieve als extravagante hommage aan oubollige bioscoopsensaties, met allusies naar een dozijn mijlpalen in de genres van fantastiek, horror, suspense en SF. The Phantom of the Opera, The Mummy, Frankenstein, La Belle et la bête, Dr.Jekyll and Mr.Hyde, Paradise: noem maar op, het zit allemaal min of meer verborgen onder Darkmans dreigende kapmantel.

Tarieven: € 5 (standaard) / € 3 (reductie)
Reserveren kan door een mail te sturen naar info@kaskcinema.be, met vermelding van de voorstelling.
Het volledige programma is te vinden op: www.kaskcinema.be.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Duynslaegher was van 1972 tot 2011 filmcriticus voor Knack. In 2011 verliet hij Knack om artistiek directeur van Film Fest Gent te worden. Duynslaegher staat bekend om zijn grote passie voor Alfred Hitchcock, Brian De Palma, Stanley Kubrick en Eric Rohmer. Zijn favoriete filmcritici zijn Pauline Kael en David Ansen.

Online communicatie door Lavagraphics